Formula 1

Senna contra Mansell la Spa in 1987. Cei doi aproape de bataie la boxe

Duelul dintre Ayrton Senna si Nigel Mansell a continuat si in 1987 cu cei doi piloti aflati, la fel ca in urma cu un an, la Lotus respectiv Williams. 

Fata de momentul celebrei curse de la Jerez, cand cei doi mari piloti au fost despartiti de doar 14 miimi de secunda, Senna a beneficiat in sezonul 1987 de un motor Honda la fel ca si propulsorul aflat pe monopostul Williams pilotat de Mansell.

Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps s-a desfasurat la 17 mai 1987 si a contat pentru a treia etapa a sezonului respectiv.

De retinut ca a fost nevoie de doua starturi dupa ce la prima plecare in cursa un incident major a blocat complet pista. In spatele grilei Rene Arnoux de la Ligier s-a ciocnit cu Andrea de Cesaris de la Brabham, iar Thierry Boutsen de la Benetton a intrat in Gerhard Berger, pilotul Ferrari care a fost aruncat la randul sau in barierele de protectie.

Aflat pe pozitia a treia a grilei, Senna a luat un start fabulos a doua oara si i-a depasit pe ambii piloti Williams-Honda aflati in fata sa, brazilianul Nelson Piquet si mai apoi britanicul Nigel Mansell, cel care a detinut pole position-ul.

Dupa ce a trecut printre cei doi echipieri de la Williams, Senna s-a instalat la conducere in primul viraj, celebrul ac de par de la Spa, pentru a trece mai apoi cu mare viteza prin si mai cunoscutul viraj Eau Rouge.

Cu orgoliul serios sifonat mustaciosul britanic nu a rezistat tentatiei si l-a atacat pe Senna cu o manevra la exterior. Senna a fortat virajul in tentativa de a-l scoate pe Mansell cat mai in exterior si astfel cei doi au sfarsit cursa in decor. Senna a abondonat pe loc, iar Mansell a revenit in coada plutonului pentru a se retrage si el definitiv in turul 19.

Odata iesit din cursa britanicul s-a dus glont la boxa celor de la Lotus unde a schimbat mai multe ”amabilitati” cu Senna si ceilalti membri ai echipei, printre vorbele grele fluturandu-se prin aer si mai multi pumni.

Cursa avea sa fie castigata in cele din urma de francezul Alain Prost, care se impunea in fata coechipierului sau de la McLaren, suedezul Stefan Johansson.



Senna contra Mansell la Spa in 1987. Cei doi aproape de bataie la boxe