Formula 1

Sebastian Vettel și-a anunțat retragerea din Formula 1: „Urmele pe care le-am lăsat pe traseele de Formula 1 vor rămâne o vreme și apoi ploaia le va spăla”

Sebastian Vettel a anunțat joi că se va retrage din Formula 1 la finalul sezonului 2022 scriind (el sau echipa lui) unele dintre cele mai frumoase cuvinte făcute publice cu aceste ocazii. În vârstă de 35 de ani, germanul a adunat patru titluri de campion mondial și 53 de victorii din cele 289 de Mari Premii la care a luat parte.

Vettel a câștigat patru titluri mondiale consecutive, dominând începutul decadei 2010-2020, prin victoriile din sezoanele 2010, 2011, 2012 și 2013. A luat prima oară startul în 2007, în SUA, iar prima victorie a venit în 2008, în Italia. Ultima, pe moment, a fost cea de acum trei ani, din 2019, din Singapore.

Iată declarația sa completă de retragere.

Prin prezenta, îmi anunț retragerea din F1 la  sfârșitul sezonului 2022. Probabil că ar trebui să încep cu o listă lungă de oameni cărora să le mulțumesc acum, dar consider că este mai important să explic motivele din spatele deciziei mele.

Iubesc acest sport. A fost esențial pentru viața mea de când îmi amintesc, dar oricât îmi place viața pe pistă, există și viața mea în afara acesteia. A fi pilot de curse nu a fost niciodată singura mea identitate. Cred foarte mult în identitate: cine suntem și cum îi tratăm pe ceilalți, mai degrabă decât prin ceea ce facem.

Cine sunt? Eu sunt Sebastian. Tatăl a trei copii și soț al unei femei minunate. Sunt curios și ușor fascinat de oameni pasionați sau pricepuți. Sunt obsedat de perfecțiune, sunt tolerant și simt că toți avem aceleași drepturi de a trăi, indiferent cum arătăm, de unde venim și pe cine iubim.

Îmi place să stau afară. Iubesc natura si minunile ei, sunt incapatanat si nerabdator. Pot fi chiar enervant. Îmi place să fac oamenii să râdă, îmi plac ciocolata și mirosul de pâine proaspătă. Culoarea mea preferata este albastru. Eu cred în schimbare și progres și cred că fiecare mic aspect face diferența. Sunt un optimist și cred că oamenii sunt buni.

Pe lângă curse, mi-am crescut o familie și îmi place să fiu în preajma lor. Am crescut și alte interese în afara F1. Pasiunea mea pentru curse și F1 vine cu mult timp petrecut departe de familie și necesită multă energie.

Dedicându-mă pasiunii mele așa cum am făcut-o și cum am crezut că este corect, nu mai pot îndeplini dorința mea de a fi un tată și un soț grozav. Energia necesară pentru a deveni un tot unitar cu mașina și echipa pentru a atinge perfecțiunea necesită concentrare și angajament.

Obiectivele mele s-au mutat de la câștigarea curselor și lupta pentru campionate la a-mi vedea copiii crescând, să le transmit valorile, să-i ajut atunci când cad, să-i ascult atunci când au nevoie de mine, să nu trebuiască să-mi iau rămas-bun și, cel mai important, să pot învăța de la ei și lăsați-i să mă inspire.

Copiii sunt viitorul nostru. În plus, simt că sunt atât de multe de explorat și de învățat despre viață și despre mine. Vorbind despre viitor, simt că trăim vremuri importante și modul în care noi toți ca oameni ne vom modela în următorii ani ne va determina viețile.

Pasiunea mea vine cu anumite aspecte pe care am învățat să nu le plac, acestea ar putea fi rezolvate în viitor, dar voința de a aplica această schimbare trebuie să crească mult, mult mai puternic și trebuie să conducă astăzi la a lua acțiune. Vorbirea nu este suficientă și nu ne permitem să așteptăm. Nu există alternativă. Cursa este în derulare.

Cea mai bună cursă a mea? Încă nu a venit. Cred în a merge înainte și a merge mai departe. Timpul este o stradă cu sens unic și vreau să merg cu vremurile. Privind în urmă nu face decât să vă încetinească.

Aștept cu nerăbdare să alerg pe piste necunoscute și voi găsi noi provocări. Urmele pe care le-am lăsat pe traseele de Formula 1 vor rămâne o vreme și apoi ploaia le va spăla. Urmele noi le vor șterge pe cele vechi. Ziua de mâine aparține celor care modelează astăzi. Următorul viraj al drumului ne va duce pe mâini bune, deoarece noua generație a venit deja.

Cred că mai este o cursă de câștigat. La revedere și mulțumesc că m-ați lăsat să împart cu voi pistele de curse. Am iubit fieacare moment.



Sebastian Vettel și-a anunțat retragerea din Formula 1: „Urmele pe care le-am lăsat pe traseele de Formula 1 vor rămâne o vreme și apoi ploaia le va spăla”