Formula 1

Schumacher si Alonso intra in cel mai mare scandal financiar din istorie

Michael Schumacher si Fernando Alonso sunt sportivii aflati pe lista scandalului mondial Swiss Leaks, cel in care filiala elvetiana a bancii HSBC este acuzata ca a comis evaziune fiscala in valoare de 120 de miliarde de dolari, sfatuindu-si si sprijinindu-si activ clientii cum sa isi foloseasca ilegal banii. 

Filiala din Geneva a HSBC a ajutat mii de oameni de afaceri, politicieni, vedete, dar si traficanti de arme si de droguri din intreaga lume sa isi depuna banii in Elvetia si sa evite plata impozitelor in tarile lor.

Este vorba de o frauda uriasa, de peste 120 de miliarde de dolari, realizata cu sprijinul HSBC - a doua cea mai mare banca privata din lume, dar si cu complicitatea unor nume foarte sonore si instarite.

Lista celor care detineau conturi la HSBC in Elvetia este mare si nu toata lumea a comis evaziune fiscala. La acest moment nu se stie exact cine este suspectat sau nu, pentru ca ancheta se afla in desfasurare. Se stie doar dimensiunea uriasa a intregii afaceri.

Dintre sportivii cunoscuti, la HSBC din Geneva aveau conturi Michael SchumacherFernando Alonso dar si un alt personal din F1 - Flavio Briatore. Apare pe lista si un fotbalist: Diego Forlan. Nu se stie exact valoare conturilor lui Schumi, insa Alonso detinea in jur de 30 de milioane de euro, iar Briatore aproximativ 55 de milioane de euro. 

Pe lista persoanelor celebre se mai numara David Bowie, Phil Collins si Tina Turner, supermodelul Elle MacPherson, Regele Mohamed VI al Marocului, Regele Abdullah II al Iordaniei. Nici unul nu a fost acuzat de vreo ilegalitate.

Pe lista celor cu conturi este si un nume din Romania: Dinu Patriciu. El avea in cont 800 de milioane de dolari, pe care urmau sa il imparta mostenitorii sai.

Scandalul, iesit la iveala acum, a fost pornit de un fost angajat la I.T. al HSBC, Herve Falciani. Acesta a furat datele cu conturile clientilor, in anul 2007, stiind ca in multe se faceau operatiuni ilegale. El le-a dat in 2014 francezilor de la ziarul Le Monde, care a inceput o investigatie alaturi de Consortiul Internatiola de Jurnalism de Investigatie si alte 50 de entitati media din lume. 

Documentele arata peste 30.000 de conturi, dintre care 7.500 detinute de cetateni italieni, 7.000 de britanici, 6.000 de francezi, 4.600 de belgieni, 300 de danezi si 800 de finlandezi. Valoarea lor totala depaseste 120 de miliarde de dolari.



Schumacher si Alonso intra in cel mai mare scandal financiar din istorie