Formula 1

Ricciardo castiga cursa nebuna de la Baku. Locul doi decis la fotografie!

Sursă foto: twitter.com.redbullracing

Daniel Ricciardo de la Red Bull Racing a obtinut victoria, duminica, intr-un Mare Premiu al Azerbaidjanului presarat cu numeroase incidente si care la un moment dat, in turul 23 din cele 51 programate, a fost oprit cu steag rosu.

In cele din urma pilotii care au reusit sa slalomeze printre incidente au aparut in fruntea cursei, astfel ca victoria a revenit lui Ricciardo, pilotul plecat de pe locul 10 pe grila.

Valtteri Bottas a incheiat pe doi dupa un atac pe ultimii metri asupra debutantului canadian Lance Stroll de la Williams. Un Bottas care in primul tur se acrosa cu Kimi Raikkonen si care ajungea la coada plutonului dupa intrarea obligatorie la boxe.

Sebastian Vettel, penalizat dupa incidentul cu Lewis Hamilton, a incheiat pe patru rezistand in fata rivalului sau in lupta pentru titlu. Diferenta dintre cei doi ajunge la 14 puncte inaintea Marelui Premiu al Austriei.

Inceputul nebuniei din Baku

Start exploziv de cursa cu un duel roata la roata intre finlandezii Bottas si Raikkonen. Acesta din urma a fost aruncat in zid, dar cu toate acestea a iesit mai bine in urma contactului si a continuat cursa in pozitia a cincea. Bottas a fost nevoit sa intre la boxe in turul 2 pentru schimbarea “nasului” masinii.

Hamilton si Vettel au scapat fara probleme dupa start, in timp ce surpriza a venit din partea mexicanului Perez urcat in pozitia a treia chiar in fata lui Verstappen.

Britanicul de la Mercedes si-a construit un avans de peste trei secunde in fata lui Vettel, avans care insa a fost pulverizat in turul 12, cand rusul Kvyat a ramas blocat pe pista.

Dupa patru tururi de neutralizare cursa a fost reluata cu un atac al lui Perez asupra lui Vettel, insa germanul de la Ferrari a revenit pe franare si a ramas in extremis pe doi.

Cursa a fost neutralizata dupa doar un tur din cauza resturilor ramase pe trasa ideala in urma numeroaselor contacte intre monoposturi.

Inainte de restart Hamilton a franat in fata lui Vettel si a existat un contact care a dus la distrugerea partiala a eleronului fata de pe monopostul Ferrari. Infuriat de ceea ce a considerat a fi un gest deliberat, Vettel s-a dus langa Hamilton si a tras dreapta intrand cu rotile in rivalul sau.

In cele din urma cursa a fost reluata, dar haosul din Baku a continuat. Ocon si Perez s-au ciocnit intr-un viraj de stanga, Vettel a rezistat asaltului venit din partea lui Massa, in timp ce mai in spate Raikkonen s-a ales cu roata dreapta spate complet distrusa retragandu-se la boxa echipei Ferrari.

Organizatorii au scos stagul rosu dupa 23 de tururi, iar monoposturile s-au retras pe linia boxelor, pilotii coborand de la volan.

Ultimul restart

Hamilton a impus ritmul in fata unui Vettel dezlantuit, insa dupa opt tururi in care n-a reusit sa se distanteze la mai mult de 2.5 secunde, pilotul de la Mercedes era chemat de urgenta la boxe pentru fixarea sistemul de protectie a castii.

Vettel ramanea la conducerea cursei, dar germanul primea o lovitura dura din partea comisarilor de cursa, fiind penalizat cu un stop & go de 10 secunde pentru lovirea intentionata a lui Hamilton. In acel moment diferenta in timp real dintre cei doi era de 27 de secunde, iar Vettel a reusit sa revina pe circuit in fata lui Hamilton.

Duelul celor doi a continuat, fara insa a mai exista incidente sau contacte, la un moment dat Fernando Alonso jucand rolul arbitrului. Cu o masina net inferioara, fostul dublu campion mondial a facut figuratie in duelul electrizant pentru pozitia a sasea.

Ulterior Alonso avea sa exclame ironic prin radio: “pacat ca nu am castigat cursa”. Chiar si asa, intrecerea din Baku i-a adus spaniolului primele puncte cu McLaren-Honda in acest an dupa clasarea pe locul 9.



Ricciardo castiga cursa nebuna de la Baku. Locul doi decis la fotografie!