Formula 1

Prima victorie pentru Hamilton la Interlagos dupa o cursa cu peripetii. Titlul mondial se decide in Emirate

Britanicul Lewis Hamilton a castigat, duminica, pentru prima data in cariera Marele Premiu al Braziliei de la Interlagos si devine pilotul cu victorii pe cel mai multe circuite din calendar (24). Cu acest succes Hamilton ajunge la cota 52 de victorii si urca in ierarhia tuturor timpurilor pe doi in spatele lui Michael Schumacher.

Plecat din prima pozitie a grilei de start, Hamilton a reusit sa-si pastreze calmul si echilibrul in conditiile unei piste inundate de apa si la final a pus 11 secunde intre el si coechipierul Nico Rosberg.

Astfel, diferenta dintre cei doi piloti ai echipei de uzina Mercedes se strange la 12 puncte in favoarea lui Rosberg inaintea cursei finale a sezonului, in Abu Dhabi.

Rosberg are asigurat titlul mondial peste doua saptamani cu o clasare pe podium, iar Hamilton este obligat sa castige pe Yas Marina Circuit si sa spere la o clasare mai jos de locul trei a coechipierului sau pentru a-si trece in palmares un nou trofeu suprem.

"Cand ploua de regula e bine pentru mine. Azi au fost conditii inselatoare pentru toata lumea. Nu am avut erori, nu m-am rasucit pe circuit, n-am avut nicio problema ceea ce este grozav", a spus Hamilton la interviul luat la cald pe podium.

"Au fost conditii foarte dificile si pot fi mai mult decat multumit cu acest loc doi. Au fost decizii la limita, dar pana la urma au fost deciziile corecte. Cand l-am vazut pe Max ca se rasuceste la 90 de grade am zis ", a povestit Rosberg dupa cursa.

La randul sau, Verstappen s-a plans la final de conditiile dificile de pe pista si de aderenta scazuta. Acesta mai crede ca a avut 50% noroc cand a redresat masina si a evitat acrosajul cu zidul de protectie, restul de 50% venind din talentul sau.

Startul cursei de la Interlagos a fost amanat cu zece minute din cauza unui incident al carui carui protagonist a fost francezul Romain Grosjean. Iesit pe pista pentru turul de formare, acesta n-a mai ajuns pe grila alaturi de ceilalti piloti ci in gardul exterior de protectie. Abandon pentru pilotul Haas inaintea aprinderii luminilor verzi.

Cursa propriu-zisa a inceput in spatele masinii de siguranta din cauza conditiilor meteo extrem de dificile, ploaia torentiala si cantitatea de apa aflata pe pista fortandu-i pe organizatori sa neutralizeze intrecerea.

In turul 8 din cele 71 programate s-a dat verde, dar dupa doar cinci tururi masina de siguranta revenea pe circuit in urma unui acrosaj al suedezului Marcus Ericsson de la Sauber.

Reluata in turul 19, cursa avea sa fie pentru prima data intrerupta cu steag rosu doua tururi mai tarziu ca urmare a iesirii in decor a finlandezului Kimi Raikkonen de la Ferrari. Acesta a pierdut aderenta chiar pe linia dreapta din faza boxelor si a lovit zidul exterior la peste 200 km/h.

Dupa o intrerupere de 30 de minute monoposturile s-au pus din nou in miscare sub steag galben, insa cursa a fost din nou oprita dupa alte 15 minute spre nemultumirea mai multor piloti printre care si liderul Hamilton.

In cele din urma cursa a fost reluata incepand cu turul 32 si nu a mai fost oprita pana la final. Imediat dupa restart Verstappen l-a depasit cu o manevra indrazneata pe Rosberg si s-a intercalat intre cei doi piloti de la Mercedes.

Tanarul olandez avea sa piarda ulterior pozitia a doua dupa ce si-a fortat norocul cu varianta intermediara a pneurilor oferite de Pirelli. O decizie care s-a dovedit pana la urma neinspirata, iar Verstappen a prins in extremis podiumul dupa o depasire asupra lui Sergio Perez in ultimul tur.

Se putea termina insa extrem de rau pentru olandez in turul 39, cand acesta a scapat masina de sub control la intrarea pe linia dreapta din fata boxelor. Cu o manevra incredibila acesta a reusit sa-si redreseze monopostul si sa evite in extremis coliziunea cu zidul de protectie din stanga.

Brazilianul Felipe Massa n-a avut aceeasi sansa si a abandonat cursa in turul 48, oferind apoi momente emotionante in drumul spre boxa echipei sale. Cu lacrimi in ochi dupa ultima sa cursa in Brazilia, Massa a fost aplaudat de mecanicii de la Mercedes, imbratisat si sarutat de fostii camarazi de la Ferrari, pentru ca in final sa fie purtat pe sus de oamenii de la Williams.

Pana la final n-am mai avut nicio neutralizare, iar cursa s-a incheiat dupa acoperirea celor 71 de tururi programate initial, foarte aproape insa de limita celor doua ore de timp efectiv din regulament.

Rosberg si Hamilton pleaca asadar din Brazilia despartiti de 12 puncte, iar peste doua saptamani la Abu Dhabi se va juca titlul mondial din 2016.



Prima victorie pentru Hamilton la Interlagos dupa o cursa cu peripetii. Titlul mondial se decide in Emirate