Formula 1

Michael Schumacher, in coma dupa un accident la schi

Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial in Formula 1, a suferit duminica un accident la schi, o lovitura la cap destul de serioasa. Initial s-a spus ca nu este vorba de nimic grav, insa duminica seara a ajuns in coma la un spital din Grenoble, adus cu elicopterul.

Autoritatile franceze au anuntat initial ca fostul pilot a suferit un traumatism cranian grav, dar era constient si viata sa nu a fost pusa in pericol. Insa, duminica seara, presa franceza a anuntat ca starea germanului s-a deteriorat si ca el se afla in coma, fiind deja operat.

Luni, medicala care se ingrijeste de starea lui Schumacher a sustinut o conferinta de presa. Medicii au explicat ca situatia pilotului ramane una critica si ca Schumacher se afla in coma artificiala sub anestezie generala. Echipa medicala nu a dorit sa se pronunte cu privire la evolutia ulterioara a pacientului Schumacher.

Schumi (44 de ani) schia in Meribel din Franta, a cazut si s-a lovit la cap, duminica in jurul orei 12:00 (ora Romaniei, 11:00 in Franta). Dupa accident, conform declaratiilor martorilor, Schumi era "constient, dar speriat". In 15 minute dupa accident, in zona a venit un elicopter care l-a transportat la un spital din orasul Moutiers, pentru ca apoi sa fie dus la Grenoble. La spitalul din Grenoble se afla sotia sa si cei trei copii.

Ziarul francez Le Dauphine a anunta duminica seara ca pronosticul este "rezervat" si ca accidentarea este "una grava". "Schumacher era in coma cand a ajuns la spitalul din Grenoble", a scris Le Dauphine duminica la 23:45, ora Romaniei, citand un comunicat al spitalului. Informatia a cazut ca un traznet, din moment ce pe toata durata zilei presa straina daduse de inteles ca Schumi este bine.

Ziarul german Bild a afirmat de asemenea duminica seara ca accidentarea este mai grava decat s-a anuntat initial, germanul fiind in coma si suferind deja o operatie pe creier din cauza unei hemoragii cerebrale. Luni dimineata, germanul a mai fost deschis o data pentru a i se elimina lichidul care ii apasa pe creier.

Schumacher purta o casca de protectie si s-a lovit cu capul de o piatra. El schia alaturi de baiatul sau in varsta de 14 ani, insa in momentul accidentului era singur. Se afla intr-o zona dintre doua piste, a cazut si s-a lovit. A primit ajutor imediat din partea a doi schiori din patrula de observatie a statiunii, cei care au chemat si elicopterul.

Schumi s-a accidentat in timp ce schia intr-o zona neamenajata dintre pistele Georges Bauduis Piste si La Biche Piste. Zona este renumita ca una dificila, rezervata schiorilor experti.

Christophe Gernignon-Lecomte, directorul statiunii Meribel, a declarat pentru Radio Monte Carlo Sport: "Schumacher era socat, era putin speriat, dar constient. Cred ca a fost o lovitura la cap, dar nu ceva foarte grav". Revenit la fata locului dupa accident, alaturi de echipa sa, Christophe Gernignon-Lecomte a afirmat ca "echipa de salvare a venit in doua-trei minute, iar elicopterul in maxim 15. Schumacher a cazut cel mai probabil dintr-o eroare tehnica (manevra gresita) in timp ce schia".

Dus la Grenoble, Schumacher a primit ajutor medical din partea profesorului Gerard Saillant, un bun prieten al germanului dar si al lui Jean Todt, fostul sef de la Ferrari. Saillant l-a mai tratat pe Schumi atunci cand acesta si-a rupt piciorul in 1999, la Marele Premiu al Marii Britanii.

In acest final de saptamana, cinci schiori au murit pe partiile in Franta, dar practicau acest sport in afara partiilor amenajate ceea ce a dus la o avertizare la prudenta din partea autoritatilor.

Fosta legenda din F1 a castigat 91 de curse pe durata unei cariere de 19 ani. A luat doua tiluri cu Benetton in 1994 si 1995, dupa care s-a mutat la Ferrari in 1996, acolo unde a castigat cinci campionate la rand incepand din anul 2000.

El s-a retras in 2006, insa a revenit in F1 in 2010 la Mercedes, de unde a plecat dupa trei sezoane, in 2012, dupa ce obtinuse pe toata durata colaborarii doar un singur podium.



Michael Schumacher, in coma dupa un accident la schi