Formula 1

Michael Schumacher: 150 de zile de coma, temeri de "stare vegetativa" pentru totdeauna

Michael Schumacher a ajuns la 150 de zile de coma, dupa accidentul de schi suferit pe data de 29 decembrie, in statiunea franceza Meribel. Presa engleza scrie in termeni pesimisti despre starea fostului mare pilot.

Englezii afirma ca exista temerea ca Schumacher sa ramana in stare vegetativa pentru tot restul vietii.

Starea vegetativa inseamna ca el este constient, dar nu se poate misca si nici comunica. Schumi se afla la Spitalul din Grenoble de pe 29 decembrie, dupa accidentul grav din Alpii Francezi.

Echipa de management nu a mai oferit nici un comunicat despre progresul sau de peste sase saptamani. Ultima oara se anuntasera "semne incurajatoare", iar doctorii incercau sa il trezeasca din coma indusa.

[news-103630]

La aceasta ora, experti medicali se tem de ce e mai rau. Saptamana viitoare se intra in a sasea luna de coma, cu prea putine semne de progres ce pot da sperante ca isi va recastiga constienta.

Dr. Andreas Zieger, sef al clinicii de recuperare neurologica din orasul german Oldenburg a declarat ca "nu poti stii cand se trezeste un pacient cu are traume craniene. Dar cu cat este mai lunga faza de recuperare, cu atat mai mult se poate spune ca trauma suferita a fost una foarte serioasa". 

Sa ne aducem aminte ca Schumi a fost operat pe 29 decembrie cand i s-a indepartat un cheag din exteriorul creierului, de pe partea impactului, iar la doua zile distanta el a suferit o a doua operatie, pe cealalta parte a capului, cand i s-au scos cheaguri din interiorul creierului. Se poate deduce ca intreaga cutie craniana a reverberat de la impact si nu a fost doar o trauma locala.

Specialistii straini afirma ca din punct de vedere statistic 30% dintre pacienti se recupereaza bine dupa o trauma severa la creier, mici probleme afecteaza 50% dintre ei, iar restul de 20% raman cu dizabilitati severe si cu nevoie de asistenta permanenta din partea altor persoane.

[news-106475]



Michael Schumacher: 150 de zile de coma, temeri de "stare vegetativa" pentru totdeauna