Formula 1

Max Verstappen, victorie la Imola. O cursa inceputa pe ploaie si intrerupta de un accident in temutul Tamburello

Sursă foto: https://twitter.com/redbreullracing/

Pilotul de la Red Bull Racing Honda l-a devansat cu peste 20 de secunde pe Lewis Hamilton, echipierul de la Mercedes care a avut parte de o cursa cu emotii, dupa o iesire in afara pistei si o recuperare spectaculoasa in tururile de final.

Hamilton, aflat pentru a 99-a oara in pole position, s-a vazut flancat imediat dupa start de cele doua monoposturi Red Bull.

Campionul mondial a pierdut prima pozitie in cel dintai viraj al cursei, unul de stanga atacat curajos de Max Verstappen.

A existat chiar si un contact intre cei doi, cu Hamilton lovit in aripa fata, dar fara a-l trimite pe acesta pe linia boxelor.

Safety Car-ul, un superb model Mercedes, si-a facut aparitia pe pista in turul 2 din cele 63 programate. Aceasta dupa ce Nicholas Latifi (Williams) s-a atins cu rusul Nikita Mazepin (Haas) si a ajuns in zidul exterior.

In turul 4, pe neutralizare, Mick Schumacher a pierdut controlul monopostului Haas si a distrus aripa fata. Tanarul debutant a pierdut spatele chiar pe linia de start/sosire in timp ce efectua clasicele manevre de mentinere a pneurilor in temperatura.

O iesire in decor dupa ce fiul legendarului Michael Schumacher urcase trei pozitii imediat dupa start.

Restartul s-a dat in turul 7, cu Max Verstappen in fruntea plutonului. Lewis Hamilton a incercat fara succes depasirea olandezului, dar mai apoi s-a vazut la randul sau pus sub presiune de Charles Leclerc (Ferrari).

O noua cursa ratata pentru Sebastian Vettel, acesta primind o penalizare de zece secunde cu stop/go dupa ce a intarziat nepermis la schimbarea pneurilor. Germanul de la Aston Martin fusese primul pilot care trecuse pe gume de uscat in turul 22. Penalizarea l-a aruncat pe locul 17.

Schimbare de lider in turul 28, dupa ce Verstappen a intrat la boxe pentru schimbarea pneurilor. Hamilton a ramas in fruntea cursei cu un avans de peste 15 secunde in fata lui Leclerc. Olandezul revenea pe pista in pozitia a treia.

Un singur tur a rezistat Hamilton in pista. A schimbat si el pe intermediare, la fel ca Leclerc, astfel ca Verstappen isi relua pozitia la conducerea cursei. Diferenta fata de primii doi clasati era de trei secunde aproape de jumatatea cursei.

Hamilton in decor, acrosaj violent intre Russell si Bottas

Dezastru pentru Lewis Hamilton in turul 31. Britanicul a pierdut controlul monopostului, dar a scapat ieftin doar cu aripa fata avariata.

Cateva tururi mai tarziu cursa era neutralizata penrtu a doua oara dupa un incident violent intre Valtteri Bottas (Mercedes) si George Russell (Williams). Britanicul s-a repezit asupra finlandezului inca aflat in cockpit pentru a-i cere socoteala pentru incident. Abandon pentru ambii piloti in urma incidentului si cursa suspendata cu STEAG ROSU din cauza resturilor ramase pe intraga latime a pistei.

Dupa minute bune de intrerupere, masinile s-au pus din nou in miscare pentru ultimele 29 de tururi.

Problemele n-au lipsit, Verstappen si Raikkonen pierzand aderenta in spatele Safaty Car-ului.

Cursa a fost reluata pe verde, cu Norris trecand in fata lui Leclerc pentru pozitia a doua.

Japonezul Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) a pierdut spatele si a ajuns in pietris chiar din fata lui Hamilton.

Hamilton dezlantuit

Un Hamilton care a facut spectacol pana la finalul cursei, luandu-i la mana pe toti pilotii aflati in fata sa pana a ajuns pe locul doi, cu trei tururi inaintea aparitiei steagului in patratele.

Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Charles Leclerc si Lando Norris au fost “victimele” lui Hamilton.

Cel mai mult a rezistat Norris, dar a fost si el depasit in cele din urma cu o manevra la exterior pe zona de franare dinaintea primului viraj.

Verstappen se distantase intre timp la peste 20 de secunde si olandezul a castigat la Imola, confirmand ca ramane singurul rival al lui Hamilton in lupta pentru titlu.

Diferenta in clasamentul pilotilor dupa doua curse este de un singur puncte intre cei doi, Hamilton ramanand la conducere datorita punctului bonus obtinut la Imola pentru cel mai rapid tur stabilit in cursa.

Rezultatele de la Imola: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Norris, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Ricciardo, 7. Gasly, 8. Stroll, 9. Ocon, 10. Alonso.

UPDATE
Kimi Raikkonen terminase cursa pe locul 9, dar a fost penalizat cu 30 de secunde si a retrogradat pe locul 13.

Schimb de locuri intre Lance Stroll si Pierre Gasly, dupa ce canadianul a fost penalizat cu cinci secunde pentru o depasire neregulamentara.

Clasamentul pilotilor dupa doua curse:

1. Hamilton 44 puncte
2. Verstappen 43 puncte
3. Norris 27 puncte
4. Leclerc 20 puncte
5. Bottas 16 puncte
6. Sainz, Ricciardo 14 puncte
8. Perez 10 puncte

Clasamentul constructorilor

1. Mercedes 60 puncte
2. Red Bull 53 puncte
3. McLaren 41 puncte
4. Ferrari 34 puncte
5. Aston Martin 7 puncte
6. Alpha Tauri 6 puncte
7. Alfa Romeo 2 puncte
8. Alpine 1 punct.



Max Verstappen, victorie la Imola. O cursa inceputa pe ploaie si intrerupta de un accident in temutul Tamburello