Formula 1

Max Verstappen, victorie in ultima cursa de Formula 1 din 2022. Cum s-a incheiat lupta pentru locul secund la piloti si constructori

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing/

Campionul mondial Max Verstappen a castigat Marele Premiu din Abu Dhabi, ultima cursa a sezonului in Formula 1, si incheie cu 15 victorii, ceea ce inseamna un record pentru competitie.

Plecat din prima pozitie a grilei de start, Verstappen a condus cursa de pe Yar Marina de la un capat la celalalt, impunandu-se in final in fata monegascului Charles Leclerc.

Pilotul echipei Ferrari a transat pentru doar cateva zecimi de secunda lupta cu Sergio Perez pentru pozitia secunda in ierarhia generala a pilotilor.

Leclerc si Perez au inceput etapa finala la egalitate de puncte, dar in final echipierul Scuderiei a incheiat cu trei puncte in fata mexicanului.

Strategia a facut diferenta in cursa finala, Perez alegand o strategie cu doua opriri la boxe pentru schimbul de pneuri, in timp ce Leclerc a mers pe o oprire si o gestionare mai buna a anvelopelor pentru ultima parte a intrecerii.

Ferrari a incheiat pe locul secund in ierarhia constructorilor, reusind sa conserve avantajul de 19 puncte in fata celor de la Mercedes. Echipa care a punctat doar prin George Russell, dupa ce Lewis Hamilton a abandonat cu doua tururi ramase din cursa.

Aflat la ultima cursa din cariera, germanul Sebastian Vettel a incheiat pe locul zece, aducand un punct pentru Aston Martin. Acesta se desparte de F1 cu patru titluri mondiale si 53 de victorii obtinute de-a lungul unei carierei spectaculoase.

Pentru Mick Schumacher a fost ultima cursa din Formula 1, cel putin pentru moment, tanarul pilot german ramanand in afara grilei pentru 2023.

Ultimul loc ramas disponibil a fost ocupat cu doar cateva ore inaintea startului din Abu Dhabi, cand echipa Williams a anuntat inregimentarea americanului Logan Sargent pentru sezonul 2023 in locul canadianului Nicolas Latifi.

Sargent devine primul american care va concura in F1 dupa opt ani, mai precis de la prezenta lui Alexander Rossi alaturi de cei de la Caterham.

Urmatorul sezon de Formula 1 va debuta in primul weekend din 2023 (3-5 martie) la Sakhir in Bahrain si va avea un numar record de etape (24).



Max Verstappen, victorie in ultima cursa de Formula 1 din 2022. Cum s-a incheiat lupta pentru locul secund la piloti si constructori