Formula 1

Max Verstappen, noul lider din Formula 1 dupa victoria de la Barcelona

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing/

Campionul mondial din 2021 a trecut peste o iesire in decor in debutul cursei si peste o problema cu sistemul DRS pentru a-si trece in cont victoria in Marele Premiu al Spaniei.

Max Verstappen l-a devansat in final pe coechipierul sau Sergio Perez intr-o dubla reusita de Red Bull pe Circuit de Cataluny, acolo unde Ferrari si-a pierdut pilotul principal din cauza unei defectiuni tehnice.

Podiumul a fost completat de britanicul George Russell de la Mercedes, in timp ce Carlos Sainz a incheiat al patrulea la volanul singurului monopost Ferrari ramas in cursa.

Pe cinci s-a clasat Lewis Hamilton, castigatorul ultimelor cinci editii ale Grand Prix-ului de la Barcelona, dupa un acrosaj cu Kevin Magnussen in chiar primul tur din cele 66 programate si apoi o cursa fabuloasa de urmarire care l-a adus pana in pozitia a patra.

O scadere a puterii motorului l-a facut pe Hamilton sa piarda locul patru in fata lui Sainz, cu doua tururi inaintea finalului, dupa ce septuplul campion mondial trecuse a priori fara probleme de spaniol la capatul liniei drepte de start/sosire.

S-au mai clasat in puncte Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Alpine) si Yuki Tsunoda (AlphaTauri).

De remarcat ca Alonso a plecat in cursa de pe ultima pozitie a grilei de start, locul 9 obtinut fiind cu atat mai important pentru pilotul spaniol de doua ori campion mondial.

Ferrari ramane fara victorie la Barcelona din 2013, cand Alonso se impunea in cursa de casa.

Prin abandonul din aceasta cursa Leclerc pierde prima pozitie in clasamentul mondial, unde Verstappen este noul lider, cu 110 puncte. Monegascul de la Ferrari ramane cu cele 104 puncte adunate in primele cinci curse.

Leclerc a pornit din pole position si a condus autoritar cursa de la Barcelona pana in turul 27, cand a pierdut puterea motorului si a fost obligat sa se retraga la boxe.

Monegascul intrase deja pentru schimbul de pneuri in turul 22, iar cu un tur inaintea abandonului tocmai stabilise la momentul respectiv cel mai rapid tur in cursa.

Russell, pilot care pana atunci ii tinuse piept lui Verstappen vreme de mai multe tururi, mostenea prima pozitie, una pe care avea sa o piarda in fata lui Perez in turul 31.

Din acel moment ritmul a fost dictat de pilotii echipei Red Bull, Verstappen urcand la conducere fara nicio emotie din partea coechipierului sau.

Pentru Verstappen este a patra victorie din actualul sezon, a doua obtinuta la Barcelona, dupa cea din 2016, si a 24-a din cariera.

Echipa Red Bull ajunge la patru succese in Marele Premiu al Spaniei, dupa cele obtinute in 2010, 2011 si 2016.

Aceasta a fost a 52-a editie a Grand Prix-ului Spaniei si al 32-lea disputat pe traseul Montmelo de langa Barcelona.



Max Verstappen, noul lider din Formula 1 dupa victoria de la Barcelona