Formula 1

Max Verstappen este noul CAMPION din Formula 1. Final nebun de cursa in Abu Dhabi!

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing/

Olanedezul Max Verstappen a castigat Marele Premiu din Abu Dhabi dupa o depasire asupra lui Lewis Hamilton in chiar ultimul tur din cele 58 programate. Al doilea la start, Hamilton s-a instalat la conducere in primul viraj si mergea spre al optulea titlu mondial cand neprevazutul si-a facut aparitia. Cu cinci tururi ramase din cursa a fost introdus Safety Car-ul in urma unui accident al unui monopost Williams. In acel moment Hamilton avea 11 secunde avans fata de Verstappen. Olandezul a schimbat pneurile hard cu softuri super rapide, in timp ce Hamilton a ramas in pista cu hardurile vechi de la primul pit stop. Cursa s-a reluat pe steag verde pentru ultimul tur si Verstappen a dat lovitura decisiva dupa un duel care va intra in istoria Formulei 1.

Asa am trait Cursa de Formula 1 din Abu Dhabi

Finala sezonului a inceput exploziv, cu Hamilton instalandu-se la conducere dupa un start fabulos din grila. Verstappen a ratat startul si a incercat un prim atac in turul inaugural din cele 58 programate. Cei doi rivali in lupta pentru titlu au fost aproape de coliziune dupa atacul lui Verstappen pe franare la interior intr-un viraj de stanga. Hamilton a degajat pe un spatiu aflat la dispozitie si a revenit la conducere.

Verstappen a intrat primul sa schimbe pneurile, in turul 14. Acesta a pus hardurile in locul softurilor. Un tur mai tarziu a schimbat si Hamilton. Plecat pe medium, britanicul a pus si el harduri, astfel ca Sergio Perez devenea noul lider al cursei. La reveniera in pista Hamilton avea cinci secunde in fata lui Verstappen, al patrulea clasat in acel moment al cursei.

Perez si-a intrat in rolul de locotenent si s-a luptat cu Hamilton de la egal la egal pentru prima pozitie in tururile 20 si 21. Depasit de doua ori, mexicanul de la Red Bull a revenit de fiecare data si a trecut in fata lui Hamilton. De duelul celor doi a profitat Verstappen care a recuperat nu mai putin de sapte secunde in doar doua tururi. Depasirea lui Perez de catre Verstappen a fost o simpla formalitate, olandezul lansandu-se in urmarirea liderului Hamilton.

Abandon pentru Raikkonen

Aflat la ultima cursa din cariera, Kimi Raikkonen si-a incheiat parcursul in Formula 1 in turul 28 al cursei din Abu Dhabi. Finlandezul campion mondial cu Ferrari in 2007 a scapat monopostul de sub control si a lovit cu partea frontala. Revenit in pista, Raikkonena a abandonat in cele din urma dupa ce ajunsese la un tur in spatele liderului.

Neprevazutul a aparut in turul 35, cand Antonio Giovinazzi a abandonat si el la ultima cursa pentru Alfa Romeo. Italianul a lasat monopostul oprit intr-o zona periculoasa si astfel a fost introdus un Safety Car Virtual.

Echipa Red Bull a profitat imediat de situatia aparuta si i-a chemat la boxe pentru al doilea pit stop pe Verstappen si Perez. Ambii au fost echipati cu pneuri hard proaspete.

Hamilton a ramas lider, insa ingrijorarea a inceput sa-si faca loc in garajul echipei Mercedes, britanicul avand pneuri cu o uzura de peste 20 de tururi comparativ cu Verstappen.

Olandezul a inceput sa forteze stabilit cel mai bun timp in cursa, astfel ca diferenta a fost redusa la sub 15 secunde in raport cu liderul Hamilton.

Neprevazutul a jucat in favoarea lui Max

Prins in trafic, Verstappen n-a reusit sa se apropie la mai mult de 11 secunde, chiar daca olandezul avea pneuri mai proaspete cu 23 de tururi.

Hamilton se indrepta spre victorie si al optulea titlu mondial din cariera cand neprevazutul a intrat in scena.

La un banal duel din coada plutonului intre Mick Schumacher (Haas) si Nicholas Latifi (Williams), acesta din urma a scapat monopostul de sub control si a lovit violent barierele de protectie.

Safety Car-ul a fost introdus in pista si cursa neutralizata cu cinci tururi ramase pana la final. Intreg avantajul lui Hamilton se topea dintr-odata. Strategia celor de la Red Bull a mutat din nou, Verstappen intrand la boxe pentru a schimba hardurile cu softuri. In acelasi timp, Hamilton a mers pe strategia conservatoare de a trage cu dintii de hardurile uzate. A gresit-o!

Dupa indepartarea epavei Williams cei doi pretendenti la titlul mondial au avut la dispozitie un singur tur in care sa dea batalia decisiva.

O oportunitate pe care Verstappen n-a ratat-o si l-a atacat in forta pe Hamilton. Britanicul a incercat sa se apere, dar uzura pneurilor a cantarit decisiv in economia acestui duel epic.

Podiumul a fost completat de Carlos Sainz jr. de la Ferrari.

Clasamentele finale

La finalul sezonului Verstappen a adunat 395.5 puncte, in timp ce Hamilton a incheiat sezonul cu 387.5 puncte. Asadar, doar opt puncte diferenta intre primii doi clasati. V

Mercedes s-a consolat cu titlul mondial al constructorilor, adjudecat cu un total de 613.5 puncte. Red Bull Honda a incheiat pe doi, cu 585.5 puncte, in timp ce Ferrari a completat podiumul, cu 323.5 puncte.



Max Verstappen este noul CAMPION din Formula 1. Final nebun de cursa in Abu Dhabi!