Formula 1

Max Verstappen câștigă la Imola și-l egalează pe legendarul Ayrton Senna

Sursă foto: https://x.com/redbullracing

Pilotul olandez Max Verstappen a câștigat cursa de la Imola cu plecare din pole position, un rezultat prin care își consolidează prima poziție în clasamentul piloților.

Britanicul Lando Norris de la McLaren a încheiat în poziția secundă, după ce în ultimele tururi l-a presat puternic pe Verstappen ajungând la sub o secundă în urma olandezului.

Podiumul de la Imola a fost completat de monegascul Charles Leclerc, pentru echipierul Scuderiei Ferrari fiind prima clasare în top trei pe legendarul traseu care găzduiește în prezent Marele Premiu al Emilia-Romagna.

O cursă fără incidente, cu un singur abandon consemnat.

Verstappen și-a apărat prima poziție la start și a condus până în turul 25 din cele 63 programate, când în urma singurei intrări la boxe a cedat șefia cursei.

O șefie preluată pe rând de Charles Leclerc și apoi de Carlos Sainz, pentru ca din turul 28 la conducere să revină Verstappen poziție pe care n-a mai cedat-o până la final.

Ultimele tururi au fost extrem de pasionante, după ce Norris s-a apropiat amenințător de lider.

Pentru Verstappen este a treia victorie din carieră la Imola și totodată a treia consecutivă, olandezul egalându-i la numărul de succese pe Alain Prost și Ayrton Senna.

Cele mai multe victorii la Imola au fost obținute de Michael Schumacher (7).

Ferrari n-a mai câștigat pe circuitul de casă de la Imola din 2006, când Schumacher triumfa la volanul monopostului Scuderiei.

Reacțiile primilor trei clasați la final

Max Verstappen

”Toată cursa a trebuit să merg la limită. L-am văzut pe Lando apropiindu-se, dar atunci când pneurile sunt atât de degradate nu poți merge la limită. Sunt fericit să câștig o nouă cursă.

”Am schimbat foarte multe la mașină. Nu aveam foarte multe date înaintea acestui Grand Prix, dar trebuie să fim foarte fericiți de cum a evoluat weekend-ul de vineri până azi”.

Lando Norris

”Am crezut că voi putea trece. Mă doar să o spun, dar dacă mai erau 1-2 tururi treceam de el. A doua jumătate a cursei a fost foarte bună.

”Putem spune că suntem în luptă cu Ferrari, dar și Red Bull. Echipa a făcut o treabă extraordinară. Mașina s-a îmbunătățit și e clar că avem șansa la victorie.”

Charles Leclerc

”Cel puțin este un podium. Evident sunt fericit doar atunci când câștig, azi n-am reușit. Pe hard-uri am încercat să mă apropii de Lando, dar cei de la McLaren au fost foarte rapizi pe final de stint. E incredibil să fii pe podium în fața tuturor tifosilor”.Max Verstappen câștigă la Imola și-l egalează pe legendarul Ayrton Senna