Formula 1

LIVE Jules Bianchi operat si in stare critica dupa ce a lovit un tractor la Suzuka. Diagnostic sumbru: leziune majora la creier, cea care cauzeaza starea vegetativa persistenta

Pilotul francez Jules Bianchi, accidentat in Marele Premiu al Japoniei din cauza unui tractor-macara intrat pe pista pentru a scoate alta masina, traverseaza momente foarte dificile. Cele mai noi informatii despre el, in pagina de mai jos. Luni au aparut imagini video cu accidentul propriu-zis.

  • Stire in curs de actualizare, pe masura ce apar noi detalii.
  • DATELE CHEIE, SURSE OFICIALE: Bianchi a intrat intr-un tractor-macara marca JCB aflat pe pista ca sa ii scoata masina lui Sutil, accidentat anterior. Sutil a povestit si cum s-a petrecut totul. Dupa accident, Bianchi era inconstient si a fost dus la Spitalul General Mie din Japonia, cu ambulanta, acolo unde a fost operat pentru un hematom celebral. El a iesit din operatie duminica seara si dus la Terapie Intensiva. Conform FIA, era"foarte serios lovit la cap" (duminic), iar luni "este intr-o situatie critica, dar stabila". Cei din FIA au publicat doar niste imagini video cenzurate cu momentele de dupa accident, insa au afisat o animatie cu o telemetrie. Luni au aparut primele imagini de amator, care surprind accidentul. Totul este pe larg, mai jos.
  • Cine e Jules Bianchi: nascut pe 3 august 1989, francez, la echipa Marussia, 34 de curse in F1, 2 puncte in F1, debut in F1: Australia, 2013

17:13 Parintii lui Jules Bianchi au declarat marti in fata spitalului Mie din Japonia ca fiul lor a suferit o "leziune axonala difuza". Aceasta inseamna o afectare la scara larga a materie albe din creier. Este una dintre cele mai grave leziuni posibile. 90% dintre cei care sufera de ceva nu se mai trezesc niciodata din coma si raman in stare vegetativa persistenta. Detalii aici despre leziunea axonala difuza.

13:32 Purtatorul de cuvant al circuitului de la Suzuka, Masamichi Miyazaki, a declarat marti ca accidentul lui Bianchi a fost "un ghinion": "Oficialii au aratat steagurile duble galbene dupa incidentul lui Sutil, ceea ce insemna ca pilotii trebuiau sa incetineasca la o viteza de la care putea opri imediat. Insa, din pacate masina lui Bianchi a acvaplanat exact la locul accidentului de dinainte, ceea ce a fost un ghinion", a declarat acesta, adaugand: "In mod cert, ploua si pista era uda, dar nu de ajuns pentru ca opri cursa. Cred ca oficialii cursei au luat deciziile juste".

10:07 Tatal lui Jules Bianchi a declarat ca ii asteapta la Spitalul Mie din Japonia de Jean Todt (presedintele FIA) si pe profesorul Saillant (cel care s-a ocupat din prima zi si de Michael Schumacher, doctor specializat pe traume craniene). Dupa sosirea acestora, a spus tatal lui Jules, se va da o declaratie de presa.

10:00 FIA a solicitat o "investigatie urgenta" din partea organizatorilor Marelui Premiu al Japoniei. Detalii.

LUNI

19:12 Am realizat capturi de ecran din clipul de la accidentul lui Bianchi. Iata mai jos, se vede ca el loveste tractorul pe steag verde:

16:56 Cei de la FIA au trimis luni un comunicat de presa in care afirma ca "Bianchi este intr-o stare critica, dar stabila. Se intelege ca este o situatie foarte, foarte serioasa".

16:34 Au aparut primele imagini video cu accidentul, filmate de un amator. Ele se afla mai jos, dar si aici cu primele observatii pe care le-am putut face vazandu-le acum.

 

14:00 O campanie a utilizatorilor de internet din toata lumea a pornit contra companiei germane de curierat DHL, dupa ce aceasta a incercat sa profite de pe urma accidentului suferit de Jules Bianchi. Detalii pe larg aici.

11:03 Cei de la Marussia au trims luni un comunicat de presa in care le multumeste fanilor si roaga ca toata lumea sa aiba rabdare.

10:24 Un alt moment dramatic este descris de Felipe Massa. Brazilianul spune ca a tipat in comunicarea radio din timp sa intre masina de siguranta, insa nu l-a ascultat nimeni.

9:43 Este randul celor de la Sky Sports sa anunte luni dimineata, neoficial, faptul ca Bianchi ar respira cu ajutorul aparatelor. Prima oara vestea a fost adusa duminica noapte, de Radio Monte Carlo, citata si de noi pe site ieri. Din ceea ce se aude tot luni, nu ar fi fost supus unei a doua interventii chirurgicale.

7:57 Este ora pranzului in Japonia si nici pana cum nu s-a facut vreo declaratie oficiala de la Spitalul General Mie.

DUMINICA

ora 22:49 Dramele si accidentele in sporturile cu motor par sa se intample cate doua o data: Senna/Ratzenberger, Massa/Henry Surtees, Dan Wheldon/Marco Simoncelli, Bianchi/de Cesaris. In ziua accidentului suferit de Bianchi a murit fostul coleg al lui Schumi, Andrea de Cesaris.

ora 22:28 Cititi si Accidentul lui Bianchi: Cinci intrebari pentru organizatorii F1 de la Suzuka    

ora 21:59 Niki Lauda a declarat duminica seara ca Marele Premiu al Japoniei trebuia sa aiba loc mai devreme, pentru ca vizibilitatea slaba si pista foarte umeda au dus la accidentele lui Sutil si la cel aproape imediat, mult mai grav, al lui Bianchi.

ora 21:52 Duminica seara vestile nu sunt bune. Radio Monte Carlo afirma ca Bianchi are hemoragie craniana dupa operatie si ca ar avea nevoie de o noua interventie. De asemenea, ar fi fost intubat si trecut pe respiratie asistata de aparate. Informatia este neoficiala, la fel ca si cea care spune ca respira fara ajutor. Inca nu se stie cum este de fapt dupa operatia care, in mod cert, a fost realizata.

ora 21:16 Spitalul japonez nu a facut inca nici o declaratie despre interventia chirurgicala. Tatal lui Jules Bianchi a mai spus duminica seara pentru presa tv franceza ca "urmatoarele 24 de ore sunt cruciale".

ora 19:26 Niste imagini video filmate de un amator arata rapiditatea si eficacitatea - sore cu disperarea in acest caz- cu care s-au miscat cei aproape 30 de comisari de cursa si medici in minutele de dupa producerea accidentului lui Bianchi, pe circuitul de la Suzuka.

ora 18:50 Masina lui Banchi a suferit un ipact dur cu tractorul. Asa cum se vede si din imgine afisataa aici cu cateva ore mai devreme monopostul  fost avariat serios in partea din spate, dar si in fata. Bianchi a avut de suferit un impact de peste 50G.

ora 17:51 Spitalul General Mie va sustine in scurt timp o declaratie de presa in care va veni cu detalii despre starea de sanatate a pilotului Jules Bianchi de la Marussia.

ora 16:51 Spitalul General Mie din Japonia nu a facut pana acum o declaratie oficiala despre operatie sau gravitatea accidentarii.

ora 16:34 Ziarul italian Gazzetta dello Sport a publicat o imagine imediat de dupa accident, in care se poate vedea dimensiunea accidentului. Jules Bianchi este in masina.

ora 16:30 Ziarul francez L'Equipe scrie ca operatia lui Bianchi s-a incheiat si ca acesta nu necesita respiratie asistata de aparate.

ora 15:23 O telemetrie  FIA arata datele accidentului. Se pare ca accidentul lui Bianchi a avut loc la o viteza de aproximativ 200km/h. Se vede in animatia de mai jos accidentul lui Sutil, cateva masini trec, se instituie zona cu steaguri galbene, apoi vine si Bianchi si face accident tot in virajul Dunlop.

Original Video - More videos at TinyPic

ora 15:23 In ceea ce priveste imaginile video ale accidentului, se spune ca decizia de a nu le a arata a apartinut directorului de curse din F1, Charlie Whiting.

ora 15:19 Exista si vestea buna: pilotul respira singur dupa accident, ceea ce poate indica o trauma nu foarte severa.

ora 14:49 FIA a tiparit o pagina in care explica modul in care a avut loc accidentul lui Bianchi. Cei de la FIA sustin ca steagurile galbene au fost afisate dupa accidentul lui Sutil, insa Bianchi a pierdut controlul asupra masinii sale si a intrat intr-un tractor aflat pe pista pentru a ridica masina lui Sutil.

ora 14:35 Date despre accident: a avut loc in virajul Dunlop, al 7-lea de la Suzuka. Conform primelor date, masina sa a derapat cateva zeci de metri inainte sa vireze dreapta si sa loveasca tractorul-macara. Nu se stiu exact circumstantele pentru ca cei de la FIA si F1 nu au oferit nici o imagine video cu accidentul.

ora 14:29 Tatal lui Jules Banchi a mai spus pentru posturile tv din Franta ca starea fiului sau ramane "critica".

ora 14:27 Un purtator de cuvant al FIA a declarat ca dupa operatie Bianchi va ramane la Terapie Intensiva, pentru monitorizare. FIA afirma oficial ca "Bianchi este foarte serios lovit la cap".

ora 14:13 Tatal lui Jules Banchi a declarat ca fiul sau se afla in aceste momente in operatie. "Are un hematom la cap. Nu stiu cat va dura operatia", a spus acesta.

ora 14:12 Toti pilotii din F1 sunt la spital, pentru a fi langa Banchi.

ora 13:27 Conform fostului pilot Mika Salo, actualmente comisar de cursa pentru FIA la Suzuka, Bianchi "a suferit un soc important la cap".

ora 13:25 A aparut o imagine mai bune cu tractorul si masina lui Bianchi, dupa accident:

ora 13:00 Au aparut online si imaginle video din timpul cursei, transmise de cei din F1. Acestea nu surprind accidentul lui Bianchi, ci doar derapajul lui Sutil. Apoi clipul se taie, este "cenzurat", iar in spate se vede fumul de dupa impactul lui Bianchi cu tractorul. Cei din F1 nu au dat imaginile cu accidentul propriu-zis al francezului.

ora 12:57 Reporteri de la fata locului care afirma ca starea proasta de sanatate a lui Bianchi nu a permis decolarea elicopterului spre un spital si ca s-a preferat de aceea Ambulanta.

ora 12:54 In imaginea de mai jos se vede tractorul lovit de masina lui Bianchi si o parte din monopostul acestuia aflt sub rotile utilajului.

ora 12:48 Pe moment, singura declaratie oficila din partea celor din F1  fost data de ofiterul de presa: "Bianchi era incostient, a trebuit dus la spital cu elicopterul. Pentru moment nu putem spune mai multe".

ora 12:45 Lewis Hamilton a spus ca a auzit ca Bianchi era "grav accidentat".

ora 12:39 Reporterii germani prezenti la fata locului, in Japonia, spun ca au vorbit cu pilotul Adrian Sutil. Acesta a comis de asemenea un accident exact in locul in care a iesit in decor si Bianchi, cu putin timp inainte de acesta. Sutil a declarat ca vizibilitatea proasta si prea multa apa pe circuit au fost cauzele accidentului sau si, probabil, la fel si pentru colegul sau francez. Sutil a spus ca Bianchi a lovit una dintre masinile care venise sa il ajute pe el, un tractor care lua masina sa de pe pista. "M-am invartit cu masina si am lovit zidul. Am iesit din masina, iar comisarii au incercat sa scoata masina mea. Jules se afla in zona si a pierdut controlul masinii. Nu stiu mai mult", a spus Sutil.

ora 12:34 Circuitul TV din Formula 1 nu a aratat nici o imagine video cu accidentul suferit de Bianchi, momentul in care acesta a lovit macaraua.

ora 12:31 Conform lui Nico Rosberg, starea lui Binchi este "forate foarte seriosa".

Finalul cursei de la Suzukaa fost dominat de accident in care a fost implicat pilotul francez Jules Bianchi (Marussia). Acesta a lovit o macara aflata in virajul 15 cu partea exterioara a monopostului, iar echipa medicala a circuitului a intrat in alerta maxima. 

Pilotul francez a fost transportat imediat dupa incheierea cursei cu elicopterul la cel mai apropiat spital, iar FIA a confirmat ca Bianchi a fost extras in stare de inconstienta din monopostul sau.

Preocupati de starea  colegului lor de cursa, cei trei piloti de pe podium nu au mai incins celebra bataie cu sampanie pe fetele lor citindu-se ingrijorarea.



LIVE Jules Bianchi operat si in stare critica dupa ce a lovit un tractor la Suzuka. Diagnostic sumbru: leziune majora la creier, cea care cauzeaza starea vegetativa persistenta