Formula 1

Haos in Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei. Verstappen campion mondial la Suzuka dupa un final confuz

Sursă foto: https://twitter.com/Secteur_F1/

Cursa programata initial pentru 53 de tururi, duminica dimineata, a fost intrerupta dupa doar trei tururi din cauza conditiilor atmosferice infernale. Reluata pentru ultimele 40 de minute, cursa a fost castigata de Max Verstappen fara nicio emotie. In spate, Charles Leclerc si Sergio Perez s-au luptat pentru pozitia a doua pana la final. Monegascul a trecut in fata mexicanului, dar pilotul de la Ferrari a fost penalizat cu cinci secunde dupa ce a gresit in ultima sicana a ultimului tur si astfel, matemetic, Max Verstappen este campionul mondial in 2022!

UPDATE 11:11 Leclerc este penalizat pentru incidentul din ultima sicana, acesta pierde locul doi si VERSTAPPEN E NOUL CAMPION MONDIAL, tinand cont ca organizatorii au acordat punctajul pentru o cursa completa. Ori, in mod normal, la Suzuka cursa a fost mult scurtata si ar fi trebuit sa se acorde punctele pentru acoperirea a 50%-75% din distanta initiala de 53 de tururi. In acest scenariu pentru un punct titlul mondial ar fi ramas in cumpana pana etapa urmatoare (111 cu 112 disponibile).

Pana la urma regulamentul a fost interpretat la modul urmator: punctele sunt reduse pentru situatia in care o cursa inceputa este oprita la un moment dat si nu mai este reluata. In situatia de la Suzuka intrecerea a inceput, a fost intrerupta si ulterior reluata pana la epuizarea celor trei ore dedicate unui Grand Prix. Asa s-a ajuns ca pilotii sa primeasca punctajul maxim si Verstappen sa treaca dincolo de limita in care mai poate fi ajuns pana la finalul sezonului, devenind campion mondial matematic inca din Japonia.

UPDATE 11:06 Max Verstappen trece primul linia de sosire, cu Leclerc pe doi si Perez pe trei, dar a fost acolo o iesire a monegascului care a taiat ultima sicana. Se va lasa cu o contestatie din partea Red Bull, fara indoiala.

UPDATE 11:04 Timpul alocat s-a incheiat, Verstappen a mai prins insa un tur. Continua lupta pentru locul doi intre Leclerc si Perez.

UPDATE 11:00 Se joaca titlul mondial in ultimele minute de la Suzuka. Verstappen e lider detasat, dar Leclerc se tine cu greu in pozitia secunda. Perez l-a ajuns si pune presiune. Un loc doi obtinut de mexican ii aduce matematic titlul mondial lui Verstappen.

UPDATE 10:45 Leclerc pierde teren in urmarirea liderului Verstappen si se vede tot mai amenintat de Perez, al treilea clasata. Toata lumea ruleaza pe intermediare.

UPDATE 10:30 Verstappen face diferenta cu intermediarele si revine la conducere. Leclerc urmeaza pe doi la cinci secunde.

UPDATE 10:28 Verstappen si Leclerc intra la pit stop pentru a schimba pneurile de ploaie cu intermediare. Alonso e noul lider, urmat de Ricciardo si Mick Schumacher. Toti trei au ramas pe cauciucuri de ploie.

UPDATE 10:23 Safety Car-ul se retrage la boxe si cursa este reluata pe steag verde, cu Verstappen in fata lui Leclerc si Perez. Se va concura pentru 40 de minute pana la limita regulamentara de trei ore.

UPDATE 10:19 Monoposturile s-au pus in miscare. Pista ramane inundata de apa si vizibilitatea scazuta.

UPDATE 10:14 Organizatorii anunta reluarea cursei in spatele Safety Car-ului.


Ploaia si vizibilitatea redusa au dus la suspendarea intrecerii de la Suzuka. Pana la aparitia steagului rosu doi piloti au iesit in décor fiind obligati sa abandoneze.

Este vorba de spaniolul Carlos Sainz de la Ferrari si de thailandezul Alexander Albon de la Williams.

Organizatorii au mers pe litera regulamentului fortand orice scenariu posibil pana in limita celor trei ore.

La momentul intreruperii cursei pe prima pozitie se afla liderul ierarhiei generale, olandezul Max Versteppen, pilot care a plecat din prima pozitie a grilei de start.

Acesta era urmat de Charles Leclerc si Sergio Perez.

Mai multi piloti au reactionat pe retelele de socializare criticand decizia organizatorilor de a permite startul cursei in conditiile dificile.

Lando Norris de la McLaren si Carlos Sainz de la Ferrari au fost cei mai vehementi.

"Am pierdut o viata in aceasta situatie, acum multi ani. Ne riscam vietile, in special in astfel de conditii. Vrem sa concuram. Dar aceasta situatie este inacceptabila", a scris Norris pe Twitter.

La randul sau, Sainz a explicat cum s-a simtit in momentul iesirii in decor din primul tur.

"Sunt conditii extreme pe pista. Nu am avut vizibilitate, a inceput acvaplanarea si am pierdut controlul asupra monopostului. A fost infricosator, eram blocat in mijlocul circuitului, vedem ca vin monoposturi si stiam ca ei nu ma pot vedea. Sunt conditii periculoase, groaznice, in acest moment, nu stiu daca ar fi o decizie buna reluarea cursei", a declarat Sainz.



Haos in Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei. Verstappen campion mondial la Suzuka dupa un final confuz