Formula 1

Fernando Alonso scapa miraculos dintr-un grav accident in Australia (foto&video). Manevra criminala a lui Gutierrez

Spaniolul Fernando Alonso a suferit duminica un accident spectaculos in Marele Premiu al Australiei la Formula 1, la viteza de 310km/h, insa a scapat aparent fara leziuni. El a recunoscut dupa incident ca are noroc ca este inca in viata.
F1 2016: Clasament actualizat dupa Australia | Rezultate MP Australia | Calendar curse 2016 | Piloti/Echipe

Pilotul Honda s-a ciocnit cu masina Haas a mexicanului Esteban Gutierrez in turul 18., iar bolidul a zburat in aer mai multe secunde inainte sa se izbeasca de un zid de protectie. 

Dublul campion mondial a incercat sa il depaseasca pe Gutierrez pe linia dreapta dintre virajele 2 si 3, pe exterior. Mexicanul a facut o manevra imprudenta, tragand de volan spre Alonso, desi era clar ca urma sa fie depasit si era mai lent decat spaniolul. Roata dreapta fata a lui Alonso s-a atins de cea stanga spate a lui Gutierrez, ceea ce a fost la un impact imediat, urmat de un zbor in aer. Ca sa nu mai vorbim despre impactul lateral initial cu zidul de protectie. 

Prin manevra sa, Gutierrez nu poate avea scuza ca si-a aparat locul. Daca era mai rapid, urma sa intre in viraj primul, daca nu - nu. El l-a speriat doar pe Alonso si a fortat un accident din care a iesit fara probleme, dar spaniolul putea muri sau suferi grave leziuni. 

[news-118365]

Nu se pot compara situatiile, dar manevra iresponsabila a lui Gutierrez seamana cu cea a soferului de Touareg de la Fantana Miorita, cel care in cele din urma a fost acuzat de tentativa de omor. (video)

In anii '90, accidentul lui Alonso ar fi fost fatal mai ales din cauza lipsei de atunci a protectiei la cap, in caz de impact lateral, dar si in situatii de rasturnare. Monococa era si atunci indestructibila. 

Chiar si acum, in anul 2016, Alonso a avut noroc pentru ca masina a cazut cu fata in jos, pe pamant, intr-un unghi care a permis sa nu fie strivit sau lovit la cap. A contat si protectia la cap, dar un unghi mai plat ar fi fost mult mai dificil de primit. Masina a cazut intr-un unghi ascutit, preluand primul impact cu solul pe partea din spate si apoi s-a rotit ceea ce a permis ca Alonso sa nu fie lovit la cap deloc.

[news-118362]

Alonso a iesit pe picioare din masina, i-a salutat pe fanii prezenti pe circuitul Albert Park, insa masina sa era aproape complet distrusa. 

Accidentul a dus la aparitia steagului rosu, pentru a se putea curata pista.

Pilotul spaniol a fost dus pentru analize la un centru medical, din cauza violentei impactului. Insa, Alonso parea lucid dupa accident si putea vorbi coerent. "Sunt bine", le-a spus el celor prezenti.

El a recunoscut dupa aceea ca a avut un noroc imens, dar si ca masinile de F1 au progresat enorm la capitolul siguranta. "Am noroc ca sunt inca in viata. Gratie standardelor de siguranta sunt inca aici", a spus Alonso.



Fernando Alonso scapa miraculos dintr-un grav accident in Australia (foto&video). Manevra criminala a lui Gutierrez