Formula 1

Dovada ca Williams F1 l-a omorat pe Ayrton Senna: Coloana de directie a cedat inainte de iesirea in decor (video)

Pe 1 Mai 2014 se fac 20 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Procesele de dupa moatea braziliaului au durat ani de zile. In cadrul celui de-al doilea, al carui verdict a fost dat in anul 2007, compania "Cineca" (entitatea care se ocupa cu inregistrarea imaginilor video si cu telemetria masinilor de Formula 1) a adus in cadrul Curtii de Apel din Italia imagini in care a demonstrat a existat un joc nepermis la coloana de directie a masinii, care a cedat inainte ca Senna sa iasa de pe traseu, in virajul Tamburello de la Imola. Senna nu a mai putut vira si a lovit zidul, murind din cauza suspensiei care l-a lovit in cap, pe 1 Mai 1994. Coloana de directie fusese sudata de Adrian Newey (acum la Red Bull) si Patrick Head (condamnat la inchisoare in 2007).

Imaginile video de mai jos, publicate pe youtube in februarie 2014 au fost oferite de Cineca inca din 1997. Insa, ceea ce publicase Cineca nu era clar pentru privitorul obisnuit, pentru ca nu era evident punctul coloanei de directie din imagini. Versiunea din 2014 a adaugat explicit un punct galben prin care s-a evidentiat jocul coloanei de directie a masinii lui Senna, vizibil pe camera de bord a masinii sale Williams.

Imaginile imbunatatite prin adaugarea punctului galben arata pozitia coloanei de directie. Acesta trebuie sa se afle mereu intre liniile verde si rosie (pe suprafata albastra din imaginea din stanga).

In cadrul procesului s-a stabilit ca acest punct galben s-a incadrat intr-un arc de cerc in limitele corecte in tururile de dinainte de accident. Insa, chiar inante de momentul in care Senna a parasit traseul in Tamburello, nemaiavand controlul masinii, punctul galben a iesit din limita rosie cativa centimetri, lucru echivalent cu ruperea coloanei de directie.

Puteti vedea imaginile video mai jos, iar sub acestea continua detalii despre proces si cei vinovati, precum si amanunte incredibile din cadrul procesului, care arata neglijenta lui Newey si Head, oamenii care din punctul nostru de vedere l-au omorat pe Senna cu sau fara complicitatea altora de la echipa Williams.

Punctul gaben este vizibil langa volanul lui Senna.

Interesant despre procese este ca Adrian Newey (acum la Red Bull) a recunoscut in anul 2011 ca s-a rupt coloana de directie. Acest lucru era cert, polemica fiind daca s-a rupt inainte de accident sau dupa impact. Coloana de directie fusese gasita rupta si cu "urme vizibile de uzura".

Newey hotarase modificarea acestei piese alaturi de Patrick Head inainte de cursa fatidica de la Imola, dupa ce Senna le spusese ca sta prea jos ca pozitie in cockpit. Newey a decis alungirea coloanei de directie, insa pentru ca nu a avut timp sa produca una noua a sudat o bucata la cea existenta! Iar coloana a cedat ca urmare a acestei improvizatii. Head nu a verificat piesa, lucru pentru care a primit inchisoare fiind gasit in 2007 vinovat in Italia, la Curtea de Apel.

Newey a negat in 2011 ca iesirea in decor a lui Senna s-a datorat ruperii coloanei de directie. De altfel, aceasta a fost si apararea lui Williams, care a spus mereu ca piesa a cedat dupa impact si nu inainte. "Nu se poate sti daca a cedat inainte sau dupa impact coloana de directie", a spu Newey. El a sustinut ca "masina a supravirat, ceea ce ar fi fost neobisnuit pentru ruperea coloanei de directie. Daca aceasta s-ar f rupt, masina ar fi subravirat. Intrebarea este de ce a supravirat. Senna a luat piciorul de pe aceeleratie cu 50% cand si-a dat seama, ceea ce ar fi trebuit sa corecteze supravirarea. Apoi dupa o jumatate de secunda a franat", a spus Newey care isi explica iesirea in decor din cauza unei pene de cauciuc.

In 2007, Curtea de Apel din Italia l-a gasit vinovat pe Patrick Head, dar acesta nu a mai fost arestat pentru ca pedeapsa era deja prescrisa. Curtea de Apel a decis: "S-a dovedit ca accidentul a fost provocat de o avarie a coloanei de directie a masinii. Avaria a fost cauzata de proiectarea gresita si de eroarea de productie a modificarii piesei. Responsabil de acest lucruri este Patrick Head, care nu a controlat".

Curtea de Apel a decis ca "eroarea tehnica putea fi anticipata, iar accidentul prevenit".

Cutia neagra, furata de Williams cu ajutorul FIA

Un amanunt arata ca lucrurile au fost acoperite de Williams, cei de acolo fiind asadar vinovati in frunte cu Newey si Head. La proces s-a aratat ca un oficial al Federatiei Internationale de Automobilism a oferit cutia neagra a masinii lui Senna catre echipa Williams, dupa accident, incalcand regulile.

Cei de la Williams au pus mana pe ea si au spus ca nu pot citi datele, desi alte cutii negre din alte accidente mult mai puternice ramasesera intacte. Cei de la Williams au adus dupa o luna de zile cutia neagra in cadrul procesului, acolo unde s-a constatat ca ea nu se poate citi.

Bineinteles ca dubiul ramane asupra modului in care Williams a manipulat cutia dupa accident, avand-o la indemana si putand sa altereze datele de pe ea pentru a se exonera de raspunderea penala in cazul unei erori tehnice care nu ar mai fi putut ramane ascunsa. Fara cutie, Old Papa Frank, Newey, Head si Compania au complicat procesul. Insa, coloana de directie fara dubiu s-a rupt asa cum arata imagnile si concluzia din 2007 a Curtii de Apel din Italia.

Ce s-a intamplat cu masina lui Senna

In aprilie 2002, dupa primul proces in care cei de la Williams au fost achitati, sasiul masinii FW16 s-a intors la echipa britanica. Williams a spus ca masina era "intr-o stare avansata de deteriorare si a fost distrusa".

Casca lui Senna s-a intors firma producatoare, Bell, si a fost incinerata. Casca fusese strapunsa de suspensia masinii, sarita din zid dupa impact. Suspensia a lovit capul lui Senna, provocandu-i moartea. Brazilianul nu a murit de la violenta impactului suferit la o viteza nu mare pentru F1 (209km/h) ci de la suspensia care l-a lovit ca o sageata in cap, intrand prin casca.

Motorul masinii a fost returnat la Renault, iar soarta sa nu se stie.



Dovada ca Williams F1 l-a omorat pe Ayrton Senna: Coloana de directie a cedat inainte de iesirea in decor (video)