Formula 1

Detalii necunoscute despre inmormantarea lui Ayrton Senna. "S-ar fi intors in cosciug"

La 20 de ani dupa moartea lui Ayrton Senna, o poveste necunoscuta a aparut in presa braziliana. Noile informatii spun ca s-a schimbat in ultimul moment configuratia celor care au carat cosciugul cu trupul neinsufletit al fostei legende. O prietana apropiata a lui Senna a decis sa ii scoata pe Prost si Stewart din fata cosciugului, la presiunile prietenilor apropiati ai fostului mare pilot.

Povestea a fost spusa de Betise Assumpcao, acum maritata cu fostul co-fondator al echipei Williams, Patrick Head.

Cand a ajuns la ceremonia funebra, ea a constatat cu stupoare ca Jackie Stewart si Alain Prost fusesera pusi in fata, sa fie primii care tineau cosciugul lui Senna.

Triplul campion Stewart se certase rau cu Senna dupa ce il acuzase ca l-a scos deliberat de pe traseu pe Prost, in lupta pentru titlu din 1990. "Nu voi mai vorbi niciodata cu tine", i-a spus Senna lui Stewart, conform chiar spuselor scotianului, citate saptamana trecuta in presa engleza cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la tragica moarte a lui Senna, de la Imola.

Stewart a sustinut ca s-a impacat cu Senna un an mai tarziu.

In ceea ce priveste animozitatea dintre Senna si Prost, aceasta a fost pe larg cunoscuta. Prost a sustinut, dupa moartea lui Senna, ca i-a fost alaturi si ca brazilianul l-ar fi sunat des si i-ar fi cerut sfaturi in ultimele curse de dinainte de a muri, dupa ce francezul s-a retras in 1994 - anul mortii lui Senna. Autorul acestor randuri considera ca Prost este cel putin autor moral al mortii lui Senna (daca nu pus si mana pe bara de directie care s-a rupt). Sa nu uitam ca Prost apare in imaginile de la Imola in boxele echipei Williams, desi plecase de la echipa.

Revenind, Betise Assumpcao a intarziat la inmormantare pentru ca a trebuit sa ajute prietenii, familia lui Senna si oaspetii internationali sa gaseasca drumul spre Cimitirul Morumbi.

"Gerhard Berger, cel mai bun prieten al lu Ayrton din F1 a fugit spre mine si mi-a spus pe un ton ridicat, aproape plangand: 'Betise, trebuie sa faci ceva'", si-a amintit Assumpcao.

"Mi-a spus cineva ca Alain si Jackie vor fi in fata cosciugului - aparent in ordinea numarului de titluri mondiale", a mai adaugat femeia, povestind ceea ce i-a spus Berger.

"Trebuie sa o schimbi", i-a mai spus Berger lui Assumpcao. "Sunt doi oameni pe care Ayrton i-a urat cel mai mult in viata sa".

"El (Berger) era terifiat si, sincer, asa eram si eu. A inceput sa ma doara burta. M-am intors rapid si am plecat pe poarta cimitirului. Pe drum, am dat peste Geraldo Rodrigues, managerul si bunul prieten al lui Rubens Barichello. I-am spus: 'Nu o sa crezi. Vor sa ii puna pe Jackie Stewart si Alain Prost chiar in fata. Ayrton se va intoarce in cosciug!'", a spus Assumpcao.

"Nu am avut nici un dubiu ca Gerhard trebuia sa fie in fata", a adaugat Assumpcao. "Fusese cu Ayrton alaturi in cele mai bune momente, atat in Formula 1 cat si in afara ei".

Asa ca l-a pus pe Berger in fata, alaturi de un alt campion mondial brazilian, Emerson Fittipaldi. Prost si Stewart au ajuns cateva locuri mai in spate.

"Cred ca Ayrton ar fi fost fericit sa ma vada ca i-am ajutat prietenii si am luat o decizie fara sa ezit. Asa era el", a incheiat Assumpcao.



Detalii necunoscute despre inmormantarea lui Ayrton Senna. "S-ar fi intors in cosciug"