Formula 1

Cursa nebuna la Monza si un castigator in premiera!

Sursă foto: https://twitter.com/AlphaTauriF1/

Francezul Pierre Gasly de la echipa Alpha Tauri a castigat, duminica, Marele Premiu al Italiei de la Monza.

O cursa marcata de abandonurile ambelor monoposturi Ferrari si o penalizare de zece secunde cu Stop&Go pentru Lewis Hamilton pentru o eroare majora comisa de liderul campionatului

Podiumul a fost completat de spaniolul Carlos Sainz jr. (McLaren) si de canadianul Lance Stroll (Racing Point).

Pentru prima data dupa 2.730 de zile si 146 de Mari Premii pe podium nu a incheiat niciun reprezentant al echipelor de top Mercedes, Ferrari si Red Bull.

De retinut si ca pentru echipa Williams F1 a fost ultima cursa sub conducerea familiei lui Sir “Papa” Frank Williams. De cursa urmatoare echipa care va pastra numele Williams va fi condusa de un fond de investitii american pe nume Dorilton Capital.

Williams a fost aproape de puncte la Monza, cu Nicolas Latifi clasandu-se primul sub linie, pe locul 11, dupa ce in cursa acesta a reusit depasirea lui Sebastian Vettel.

Cvadruplul campion mondial a fost primul abandon al cursei de la Monza din motive tehnice.

Plecat din pole position, Hamilton a condus cursa autoritar in primele tururi, cu un avans de peste sase secunde in fata pilotilor de la McLaren, Sainz si Norris.

Gasly, castigatorul, ocupa locul zece in turul 19 din cele 53 programate, dar cursa de la Monza era departe de a fi oferit cele mai bune momente ale sale.

In turul 20 a abandonat danezul Magnussen de la Haas, acesta oprind monopostul in dreptul liniei drepte de start/sosire, ceea ce a dus la neutralizarea cursei cu Safety Car.

A fost momentul cand liderul Hamilton a efectuat primul pit stop. Mare greseala din partea campionului mondial, acesta intrand la boxe in timp ce acestea nu erau deschise pentru schimbul de pneuri. Aceasta i-a atras lui Hamilton o penalizare de zece secunde cu Stop&Go, aruncandu-l pe acesta pe ultimul loc in ierarhia cursei.

Dupa numai un tur cursa era oprita cu steag rosu dupa iesirea violenta in decor a monegascului Charles Leclerc chiar in virajul de mare viteza Parabolica.

Restartul l-a gasit pe Gasly pe doi si pe Hamilton nevoit sa-si ispaseasca pedeapsa primita, astfel ca francezul de la Alpha Tauri mostenea prima pozitie.

Intre Gasly si Hamilton erau 30 de secunde la revenirea britanicului pe pista, dar Hamilton n-a reusit sa recupereze mai mult de locul sapte la finalul cursei.

Victorie mare pentru Gaslys si Alpha Tauri pentru 415 miimi de secunda in fata lui Sainz, pilot care anul urmator va concura pentru Ferrari si care la Monza a reusit cel mai bun rezultat al carierei.

Pentrul Alpha Tauri este doar a doua victorie in Marele Circ, dupa ce in 2008 Vettel castiga tot la Monza. Pe atunci echipa se numea Toro Rosso.



Cursa nebuna la Monza si un castigator in premiera!