Formula 1

Bottas rezista eroic in fata lui Vettel pentru prima victorie in Formula 1

Sursă foto: twitter.com

Valtteri Bottas a castigat Marele Premiu al Rusiei de la Soci dupa o cursa in care i-a devansat pe cei doi piloti de la Ferrari, Sebastian Vettel si Kimi Raikkonen, si in care l-a facut uitat pe mult mai titratul sau coleg Lewis Hamilton, blocat in pozitia a patra de la inceput si pana la sfarsit. Cursa a fost tur cu tur in aceasta pagina.

Startul cursei a fost momentul hotarator care practic a decis castigatorul de la Soci, iar Mercedes a salvat un weekend in care gruparea germana a fost depasita net de Ferrari in termeni de performanta.

Aflat in pozitia a treia pe grila, Bottas a pornit excelent la stingerea luminilor verzi si pana la intrarea in primul viraj i-a depasit pe cei doi piloti Ferrari din fata sa, Raikkonen si poleman-ul Vettel.

Cursa a fost neutralizata dupa doar cateva viraje cu Safety Car dupa un accident in primul viraj intre Romain Grosjean (Haas) si Jolyon Palmer (Renault). Aceasta dupa ce startul fusese decalat cu un tur dupa abandonul lui Fernando Alonso in turul de incalzire.

La reluare Bottas a impus ritmul in fruntea plutonului si s-a distantat rapid la aproape doua secunde in fata lui Vettel, iar diferenta a crescut constant cu cel putin trei zecimi pe tur pana la peste patru secunde.

Spre deosebire de Bottas, care a impus un ritm infernal, Hamilton a ramas blocat in pozitia a patra fara a putea emite pretentii la depasirea lui Raikkonen aflat in fata din cauza supraincalzirii motorului sau Mercedes.

Incepand cu turul 23 din cele 52 programate Vettel a inceput sa mareasca ritmul si sa recupereze din ecartul care-l separa de liderul Bottas, aceasta si in conditiile in care finlandezul a avut probleme de trafic. Diferenta a scazut in doar patru tururi de la 5.5 secunde la 2.5 secunde.

Bottas a efectuat pit stopul in turul 28, in timp ce Vettel a ramas pe pista inca sapte tururi mostenind fara lupta prima pozitie. Finlandezul de la Mercedes si-a recapatat prima pozitie dupa intrarea la boxe a cvadruplului campion mondial, iar la revenirea acestuia in pista diferenta dintre cei doi a fost de 4.6 secunde.

Cu zece tururi inaintea finalului Vettel s-a apropiat la o secunda de liderul Bottas dupa mai multe ezitari ale acestuia si probleme de trafic.

Ultimele tururi au fost de infarct, cu un Bottas care a rezistat eroic in fata presiunii puse de Vettel dezlantuit. Germanul de la Ferrari s-a apropiat la mai putin de o secunda, dar configuratia traseului de la Soci nu l-a favorizat pentru a incerca un atac decisiv si Bottas a obtinut la final primul succes din cariera in Formula 1.

In urma acestor rezultate Vettel ramane lider la general dupa patru curse si ajunge la 13 puncte in fata lui Hamilton, in timp ce la constructori Mercedes revine pentru un punct in fata celor de la Ferrari.

Rezultatele de la Soci cu diferenta de 617 miimi intre primii doi clasati:



Bottas rezista eroic in fata lui Vettel pentru prima victorie in Formula 1