Formula 1

Ayrton Senna, 26 ani de la momentul tragediei din Tamburello

Sursă foto: https://twitter.com/f1

Pe 1 mai 1994 motoarele din intreaga lume au tacut pentru o clipa. In virajul Tamburello de la Imola isi pierdea viata Ayrton Senna, un zeu al motorsportului mondial.

"Ceea ce ma diferentiaza de Senna este ca eu cred in Dumnezeu, iar el se crede Dumnezeu". 

Este o fraza rostita de inamicul sau principal, Alain Prost, cei doi protagonizand una dintre cele mai mare rivalitati din istoria Formulei 1. 

Prost nu se afla pe pista in acea zi de 1 mai 1994, cand Ayrton a pierdut controlul Willams-ului sau in virajul Tamburello. Istoria lui Senna s-a oprit in acea dupa-amasa, la ora 15:15, dar nu si mitul sau.

Daca exista vreun pilot si chiar un sportiv care sa poarte pe intreaga carierei eticheta de om carismatic acela este Ayrton Senna Da Silva. 

Sunt putine sfarsituri de saptamana in care nu se aminteste de el in padock-urile Formulei 1. Hamilton poarta o casca aproape identica, fara sa il fi vazut pe Senna aproape niciodata. Alonso il recunoaste ca singurul idol din copilarie.

A fost mereu o persoana foarte religioasa, cu experiente care frizau misticul, asa cum a fost ziua in care a iesit cu mintea din corp in timp ce pilota in calificarile de la Monaco. 

A spus ca de sus vedea masina McLaren trecand la milimetru pe langa garduri, pentru a imbunatati un timp de care nimeni nu se apropia nici macar la o secunda. 

Dupa aceea a coborat din masina speriat si nu a mai vrut sa piloteze decat in ziua urmatoare, cand nu l-a invins nimeni.

Cifrele sale in 10 sezoane de F1 se rezuma la trei titluri mondiale, 41 de victorii, 80 de podiumuri si 65 de plecari din pole position

Era o stea mondiala a timpului sau si castiga pe an 25 de milioane de euro. Tragea dupa el un imperiu pe care il semna cu numele sau, de la ceasuri la motociclete si haine de sport.



Ayrton Senna, 26 ani de la momentul tragediei din Tamburello