Formula 1

Alonso obtine a doua victorie consecutiva

Fostul campion mondial Fernando Alonso s-a impus, duminica, in Marele Premiu al Japoniei de la Fuji, obtinand astfel a doua victorie consecutiva, dupa cea izbutita in nocturna din Singapore. Podiumul din Japonia a fost completat de Kubica si Raikkonen.

In duelul pentru titlul mondial dintre Lewis Hamilton si Felipe Massa, britanicul a pierdut un punct in fata brazilianului, in timp ce Ferrari a revenit la conducerea ierarhiei constructorilor cu sase puncte avans fata de rivalii de la McLaren-Mercedes.

Castigator in urma cu doua saptamani in Grand Prix-ul din Singapore, spaniolul Fernando Alonso si-a continuat seria victorioasa in Asia, triumfand in premiera pe circuitul nipon de la Fuji.

Plecat din pozitia a patra a grilei de start, ibericul de la Renault a profitat de acrosajul dintre Lewis Hamilton si Felipe Massa din primul tur, instalndu-se in pozitia secunda a cursei.

Un alt beneficiar al disputei pentru titlul mondial dintre britanic si brazilian a fost Robert Kubica, polonezul de la BMW-Sauber detinand sefia intrecerii pana la prima intrare programata la boxe.

Datorita unei strategii mai bune si a echipei care s-a descurcat fara greseala, Alonso a revenit pe circuit in prima pozitie, loc pe care s-a mentinut pana la final, cu exceptia celei de-a doua intrari programate la standuri.

Aflat la cursa cu numarul 120 in Marele Circ, Fernando Alonso si-a trecut in cont a 21-a victorie din cariera si a doua pe circuitul de la Fuji, dupa cea reusita in 2006 in fata lui Felipe Massa si a lui Giancarlo Fisichella.

Lider pentru cativa zeci de metri, dupa un start foarte bun, finlandezul Kimi Raikkonen s-a multumit in final cu pozitia a treia, reusind sa adune primele puncte dupa patru curse fara nicio clasare in primele opt pozitii.

Cursa de la Fuji l-a readus in primele pozitii si pe tanarul debutand Nelsinho Piquet, care a incheiat pe locul patru, in fata italianului Jarno Trulli (Toyota) si a celor doi piloti de la Toro Rosso, Sebastien Bourdais si Sebastian Vettel.

Ultimul loc in puncte i-a revenit brazilianului Felipe Massa (Ferrari), care a trecut spectaculos de Mark Webber (Red Bull Racing) cand mai erau de acoperit trei tururi din cele 67 programate.

Despartiti de sapte puncte inaintea Grand Prix-ului de la Fuji, Hamilton si Massa au fost protagonistii unui incident in debutul cursei, cei doi acrosandu-se intr-un viraj de stanga. Pilotul de la Ferrari a fortat interiorul, rivalul sau de la McLaren-Mercedes s-a incapatanat sa-si pastreze trasa si astfel cei doi s-au atins, Hamilton avand cel mai mult de suferit.

Ambii au fost penalizati in cele din urma cu o trecere prin linia standurilor, dar Massa a reusit in final sa recupereze un punct in fata lui Hamilton, care a incheiat cursa japoneza pe locul 12, la un tur in spatele invingatorului, desi a beneficiat de startul din pole position.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Formula 1 este programata peste doar o saptamana in China, circuitul de la Shanghai fiind gazda penultimei runde a sezonului 2008.

Rezultatele Marelui Premiu al Japoniei (Fuji):
 

Loc Pilot Echipa Tur Diferenta Start
1 Fernando Alonso Renault 67 4
2 Robert Kubica BMW 67 +5.2 secs 6
3 Kimi Raikkonen Ferrari 67 +6.4 secs 2
4 Nelsinho Piquet Renault 67 +20.5 secs 12
5 Jarno Trulli Toyota 67 +23.7 secs 7
6 Sebastien Bourdais STR-Ferrari 67 +34.0 secs 10
7 Sebastian Vettel STR-Ferrari 67 +39.2 secs 9
8 Felipe Massa Ferrari 67 +46.1 secs 5
9 Mark Webber Red Bull-Renault 67 +50.8 secs 13
10 Nick Heidfeld BMW 67 +54.1 secs 16
11 Nico Rosberg Williams-Toyota 67 +62.0 secs 15
12 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 67 +78.9 secs 1
13 Rubens Barrichello Honda 66 +1 tur 17
14 Jenson Button Honda 66 +1 tur 18
15 Kazuki Nakajima Williams-Toyota 66 +1 tur 14
Ret Giancarlo Fisichella Force India-Ferrari 21 +46 tururi 20
Ret Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 16 +51 tururi 3
Ret Adrian Sutil Force India-Ferrari 8 +59 tururi 19
Ret Timo Glock Toyota 6 +61 tururi 8
Ret David Coulthard Red Bull-Renault 0 Accident 11

Nota: Sebastien Bourdais a fost penalizat cu 25 de secunde, retrogradand in pozitia a 10-a. Ca urmare a acestei decizii, Vettel, Massa si Webber au promovat un loc in clasamentul cursei.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Alonso obtine a doua victorie consecutiva