Formula 1

Alonso castiga la Hockenheim si devine favorit la titlu

Spaniolul Fernando Alonso de la Ferrai a obtinut o victorie brilianta pe circuitul Hockenheim din Marele Premiu al Germaniei, succes în urma caruia fostul dublu campion mondial si-a marit substantial avansul în fruntea clasamentului general al pilotilor.

Pentru a doua cursa la rând în pole position, Alonso a reusit o cursa fara eroare si a gestionat ca un mare campion trei momente extrem de importante pentru economia rezultatului final.

Mai întâi spaniolul i-a facut fata lui Vettel în primele tururi, dupa care s-a confruntat cu atacul întârziatului Lewis Hamilton, care a fost la un pas sa depaseasca liderul pe când era întârziat cu un tur.

În ultima parte a cursei Alonso a rezistat cu brio presiunii venite din partea lui Jenson Button, pilot care s-a apropiat la un moment dat la mai putin de jumatate de secunda.

Campionul mondial Sebastian Vettel a încheiat pe locul secund dupa ce în penultimul tur l-a depasit neregulamentar pe Button. Germanul de la Red Bull a atacat pe frânare la intrarea în virajul 6, a iesit apoi larg pe exterior si a trecut de britanicul echipei McLaren-Mercedes desi iesise mult în afara circuitului.

Vremea nu a mai pus probleme în ziua cursei, dupa ce vineri si sâmbata sesiunile cronometrate au fost serios perturbate de ploaia care a cazut din abundenta. Astfel am avut parte de un start si o cursa pe soare.

Aflat în al 22-lea pole position al carierei, Alonso a pornit foarte bine si s-a instalat în fruntea plutonului, Vettel si Schumacher l-au urmat pe spaniol, în timp ce în spate începeau primele dueluri între Hulkenberg si Maldonado.

Singurele incidente din prima parte a cursei i-au avut în prim plan pe Felipe Massa, care si-a pierdut eleronul fata înca dinaintea primului viraj, si pe Lewis Hamilton care s-a ales cu o pana de cauciuc ce avea sa-i ruineze întreaga cursa.

Aflat pe locul al treilea, ocupat pe grila dupa penalizarea de cinci pozitii primita de Mark Webber, veteranul Michael Schumacher a efectuat primul pit stop în turul 15 si a revenit pe circuit între Nico Hulkenberg si Kimi Raikkonen.

Schumacher a trecut un tur mai târziu de Hulkenberg si aflat la pânda Raikkonen s-a strecurat si el pe lânga germanul de la Force India, oferind astfel una dintre cele mai spectaculoase depasiri ale întregului Mare Premiu.

Liderul Alonso a efectuat prima oprire programata la boxe în turul 18, când l-a lasat la conducerea cursei pentru doua tururi pe Vettel. Intrarea germanului a refacut ordinea anterioara, cu mentiunea ca în ecuatia primelor locuri intra si britanicul Jenson Button.

Cunoscut pentru stilul sau de conservare a pneurilor, Button a fost aproape de jumatatea cursei cel mai rapid pilot de pe pista, fapt care i-a permis campionului mondial din 2009 sa se apropie de primii doi clasati.

Alonso si Vettel îl ajungeau si depaseau cu un tur pe Hamilton (33/67), dar acesta din urma nu s-a dat batut prea usor si a revenit asupra celor doi dina fata sa. Dupa doua tururi îl ataca si depasea pe Vettel cu o manevra îndrazneata la capatul zonei DRS cuprinsa între virajele 4 si 6.

Degeaba a ridicat nervos din mâna Vettel, ca Hamilton era deja departe în fata sa si pusese tinta chiar pe liderul Alonso. Intercalarea lui Hamilton între primii doi clasati l-a scos decisiv din ritm pe Vettel, care a pierdut peste o secunda în raport cu Alonso.

În turul 42 Alonso si Vettel au intrat în acelasi timp la boxe, dar ordinea a ramas neschimbata. La revenirea pe pista germanul de la Red Bull a fost surprins de Button, pilot care efectuase pit stopul cu un tur mai devreme si care venea lansat din spate cu pneurile deja bine încalzite.

Aflat într-un ritm de cursa foarte bun Button a continuat sa forteze si s-a apropiat la mai putin de o secunda în spatele lui Alonso, fara însa a pune vreun moment în pericol pozitia de lider a spaniolului.

Cu trei tururi înaintea finalului Button s-a vazut prins din urma de Vettel si chiar depasit pe frânare la finalul sectorului DRS. Manevra germanului a fost imediat contestata de Button, care a fost anuntat de echipa sa prin radio ca depasirea va fi supusa unei investigatii din partea comisarilor.

Ce s-a întamplat mai precis? La iesirea din virajul 6 Button s-a încadrat pe trasa ideala la limita traseului, însa Vettel a facut depasirea iesind cu ambele roti pe o zona de asfalt din exteriorului circuitului. Germanul avea sa declare la final ca a procedat astfel pentru a evita o coliziune cu Button.

La finalul cursei, într-un interviu acordat chiar pe podiumul de premiere, Alonso a declarat: ”A fost dificil de depasit, nu am fost prea rapizi poate, dar sunt bucuros pentru victorie. Am câstigat eu, un spaniol, pe o masina italieneasca, desenata de un grec”.

Rezultatele Marelui Premiu al Germaniei:

 1.  Alonso        Ferrari                    1h31:05.862
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +     6.949
 3.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    16.409
 4.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    21.925
 5.  Vettel        Red Bull-Renault           +    23.732
 6.  Perez         Sauber-Ferrari             +    27.896
 7.  Schumacher    Mercedes                   +    28.960
 8.  Webber        Red Bull-Renault           +    46.900
 9.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    48.100
10.  Rosberg       Mercedes                   +    48.800
11.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    59.200
12.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:11.400
13.  Massa         Ferrari                    +  1:16.800
14.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +  1:16.900
15.  Maldonado     Williams-Renault           +     1 lap
16.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 lap
17.  Senna         Williams-Renault           +     1 lap
18.  Grosjean      Lotus-Renault              +     1 lap
19.  Kovalainen    Caterham-Renault           +    2 laps
20.  Pic           Marussia-Cosworth          +    2 laps
21.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    3 laps
22.  Glock         Marussia-Cosworth          +    3 laps
23.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +    3 laps

* Vettel a fost penalizat cu 20 de secunde dupa finalul cursei pentru depasirea lui Button.

Cel mai rapid tur: Schumacher, 1:18.275  

Abandonuri:

Hamilton      McLaren-Mercedes             58


Alonso castiga la Hockenheim si devine favorit la titlu