Formula 1

Accidentul lui Schumacher, dificila intrebare legata de responsabilitate

La patru zile dupa accidentul de schi, Michael Schumacher se afla inca in stare critica, fie ea una stabila, joi la spitalul CHU din Grenoble. Accidentul extrem de dur ce a avut loc pe versantii din Meribel se afla in centrul atentiei, dar si al dezbaterilor.

Un punct ramane in discutie si depinde de ancheta oficiala: cine este responsabil de accidentul lui Schumacher si cine va suporta consecintele? Nemtii sunt nemti, isi cauta dreptul in instanta la fiecare pas, Franta este de asemenea o tara cu un regim juridic puternic, cu oameni care isi stiu drepturle. Lucrurile nu vor ramane asa. Nu vor ramane ca un accident de pe partia de la Predeal pentru care nu plateste nimeni.

In ultimele ore au fost evocate mai multe versiuni ale accidentului. S-a vorbit prima oara de viteza mare, apoi de un impact la viteza mica. Ultima a fost livrata chiar de clanul Schumacher, conform careia fostul pilot a cazut la cateva secunde dupa ce ajutase un copial al unor prieteni, cazut in zapada, intr-o zona aflata intre cele doua piste. Un scenariul care ii pune pe cei responsabili de statiunea Meribel in afara cazului, a responsabilitatii. Insa, joi, procurorii de caz au anuntat ca nu stiu despre aceasta ultima varianta si doresc sa o afle personal din partea celor aproapiati lui Schumacher, cei care au lansat-o.

O statiune de schi din strainatate are ca misiune asigurarea securitatii in interiorul partiilor. Domeniul schiabil trebuie sa fie in mod clar balizat si protejat cu plase si saltele de protectie. Sunt lucruri care la noi par bizare, pentru ca nu avem, dar in strainatate asa este.

Un responabil cu securitatea unei statiuni din Alpi a vorbit cu presa franceza despre stadiul anchetei. Parchetul vorbeste despre "zona din afara partiei" intr-un comunicat, ceea ce nu poate arunca responsabilitatea pe cei din Meribel.

Ramane de vazut daca Schumacher isi luase propriile masuri de siguranta.

Zone de umbra

Schiul este in Franta singurul sport unde nu este obligatorie o asigurare in momentul obtinerii unui permis de schi. Pentru a fi acoperite in caz de accidenti, statiunile isi achizitioneaza o asigurare proprie, generala. In cazul zonelor din afara partiei, o persoana care nu este asigurata trebuie sa suporte toate costurile unui accident. In cazul unei personalitati ca Michael Schumacher, este greu de crezut ca nu avea o asigurare solida. Conform unui jurist francez specializat, clanul Schumacher are deja grija sa isi faca un dosar solid.

De aceea comunicarea legata de accident este destul de redusa. Expertul legal sustine ca cei din Meribel se asteapta cu siguranta la un proces, cu toate ca in cazul acestui accident au ramas numeroase zone de umbra. Schumacher era cu adevarat intr-o zona considerata in afara pistei? Prietenul care a cerut ajutor si a fost ajutat de Schumi ar putea fi considerat responsabil de accident? Dar casca rupta in doua de la soc, era una conforma cu standardele de securitate sau era in stare de folosinta? Fusese si ea inchiriata ca schiurile? Apoi, schiurile inchiriate functionau si ele bine sau din cauza ulei legaturi slabe Schumi a fost distras sau fortat sa faca o manevra care l-a dus in zona cu pietre?

Elemente care trebuie clarificate in urmatoarele zile in cadrul anchetei.Accidentul lui Schumacher, dificila intrebare legata de responsabilitate