Formula 1

Accidentul lui Michael Schumacher: Ipoteza noua, camera GoPro ar fi putut agrava lovitura la cap a lui Schumi

Presa germana de vineri seara a avansat o ipoteza noua in cazul accidentului suferit pe 29 decembrie 2013 de Michael Schumacher. Camera GoPro purtata de septuplul campion mondial pe casca ar putea fi responsabila de agravarea accidentului.

Intrebarea cea mai presanta in cazul accidentului suferit de Schumi, la care pana acum anchetatorii nu au gasit un raspuns, este cum s-a putut rupe casca si el a fost atat de grav ranit. In conformitate cu toate declaratiile, inclusiv ceve ale procurorului de caz Patrick Quincy, Schumacher mergea cu o "viteza rezonabila".

Poate totusi o camera video care are o greutate de 136 de grame sa actioneze ca un ciocan si sa sparga casca la impact?

[news-103881]

Potrivit expertilor, camera video GoPro purtata de german pe casca ar fi putut amplifica efectul impactului, precum un ciocan. Astfel, prejudiciul cranio-cerebral a fost mult mai mare. O lovitura fara camera, direct cu casca de stanca, nu ar fi trebuit sa duca la spargerea echipamentului de protectie.

"O casca ar trebui sa amortizeze impactul. Insa, camera este un element nou intre stanca si craniu si poate duce in cazul unui unghi nefavorabil la un efect soc, care sparge casca.", a declarat Franck Leplanquais, seful laboratorului de testare a echipamentelor sportive CRITT. De asemenea, seful companiei producatoare de casti Uvex, Alexander Selch, crede ca: "In functie de scenariul accidentului, un aparat de fotografiat sau de filmat plasat pe casca poate influenta efectul protector al acesteia."

[news-104715]

Selch mai spune ca "noi nu oferim casti de pe banda de productie care sa aiba camere atasate. Acest lucru o fac clientii nostri, dupa aceea.  Fiecare schimbare de inginerie structurala a castii poate reduce fiabilitatea si duce la pierderea garantiei."

Casca lui Schumacher s-a spart in doua bucati la impactul cu piatra de pe partiile din Meribel. El purta pe casca o camera video GoPro, care a inregistrat intreg accidentul. Filmul care dureaza doua minute a fost inmanat anchetatorilor, din partea familiei.

Cum ar trebui sa reziste o casca la impact

Castile de schi sunt realizate dintr-un invelis exterior dur si un strat interior care are rolul  de amortizare a impactului. Intreaga casca  distribuie forta uniform pe structura sa, chiar si in conditii extreme asa cum sunt cele generate de un impact. Exista un standard de protectie, de amortizare, norma EN 1077. La testarea castii pentru rezistenta la impact se realizeaza o ciocnire cu aproximativ 20 km/h. Accelerarea reziduala a capului nu trebuie sa fie mai mare de 250G, adica de 250 de ori greutatea corporala.

Al doilea criteriu este rezistenta la perforare. Pentru acest test, un obiect ascutit cu o greutate de 3 kg si o inaltime de 75cm cade pe casca si nu trebuie sa o sparga.



Accidentul lui Michael Schumacher: Ipoteza noua, camera GoPro ar fi putut agrava lovitura la cap a lui Schumi