Motorsport

Alonso trece cu bine de botezul ovalului la Indianapolis

Sursă foto: twitter.com/McLarenIndy

Fernando Alonso a efectuat, miercuri, primele lui tururi la volanul unui monopost de IndyCar in pregatirea participarii pe 28 mai la celebra cursa de 500 de mile de la Indianapolis.

Alonso a pilotat 40 de tururi de-a lungul unui program impartit in trei faze, un program special gandit ca parte a regulamentului din IndyCar pentru pilotii debutanti la Indianapolis.

Dublul campion mondial a beneficiat de o scurta incalzirea pe care a facut-o Marco Andretti, pilot cu program complet in campionatul IndyCar, dupa care Alonso si-a intrat in paine.

In prima faza acesta a avut de parcurs un numar de zece tururi cu o limita de viteza impusa la 210 mile pe ora. Alonso a ajuns la 209.883 mile pe ora, ceea ce in limbaj european se traduce in 335 km/h.

Faza a doua a impus o limita de 215 mile pe ora si un total de 15 tururi, iar Alonso a ridicat nivelul la 213.852 mile pe ora. Extrem de precaut la inceput si de conservator dupa ce s-a obisnuit cu monopostul McLaren Honda Andretti, pilotul spaniol nu a facut decat sa ramane in limitele programului impus pentru un debutant la Indianapolis.

A treia si ultima faza i-a oferit lui Alonso alte 15 tururi si libertatea de a depasit limita celor 215 mile pe ora. Recordul stabilit pentru intreaga zi a fost de 219.645 mile pe ora in viteza purta pe ovalul de doua mile si jumatatea, ceea ce se traduce prin 351.4 km/h.

In partea a doua a zilei, dupa o scurta pauza de pranz, Alonso a revenit pe pista si a completat 110 tururi pana la aparitia primelor picaturi de ploaie. Spaniolul a testat mai multe setari si situatii de cursa, inclusiv pilotajul in conditii de neutralizare.

Per total, la finalul zilei toata lumea a fost multumita de primul contact pe care dublul campion mondial de Formula 1 l-a avut cu IndyCar, unde Alonso spune ca masina este mai distractiv de condus prin simplitatea ei, in comparatie cu aglomerarea tehnologica din Marele Circ.

Cel mai bun timp al lui Alonso in termeni de viteza pura a fost de 222.548 mph, ceea ce printr-o comparatie cu rezultatele din calificarile Indy500 de anul trecut l-ar fi plasat in penultima pozitie.

In 2016 din pole position la Indy500 a pornit canadianul James Hinchliffe, pilot care a atins o viteza medie de 230.760 mph.

Dupa acest prim contact cu IndyCar si Indianapolis, Alonso revine in Europa pentru a pregati participarea la Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei, dupa care va reveni in Statele Unite pentru antrenamentele oficiale, calificarile si cursa propriu-zisa de la Indianapolis unde McLaren revine oficial cu aceasta ocazie dupa cele trei victorii obtinute in anii 70.



Alonso trece cu bine de botezul ovalului la Indianapolis