Jocurile Olimpice 2012

Romania la Londra 2012: obiective atinse si ratate, perspective

Delegatia României a plecat la Jocurile Olimpice de la Londra cu obiectivul obtinerii a 10-12 medalii, însa obiectivul a fost schimbat din mers dupa esecul pe linie de la canotaj. Astfel s-a ajuns la un obiectiv recalculat de maxim 10 medalii, care poate fi atins joi în urma finalelor de la kaiac-canoe. In articol, sport cu sport,  gasiti ceea ce am reusit, dar si ceea ce am ratat la Olimpiada 2012.

Liviu Dumitrescu si Victor Mihalachi s-au calificat în finala de la canoe dublu fara sa forteze si cursa programata, joi, cu începere de la ora 11:38 poate aduce României medalia cu numarul zece la Jocurile Olimpice de la Londra.

România poate urca pe podium si dupa cursa masculina de kaiac patru persoane, unde Ionel Gavrila, Stefan Vasile, Toni Ioneticu, Traian Neagu, Ionut Alexandru Mitrea, Bogdan Mada vor concura tot joi imediat dupa finala de la canoe dublu.

În afara acestor doua finale ultimele zile ale Olimpiadei de la Londra sunt sarace pentru delegatia României din perspectiva sanselor la obtinerea de medalii.

La atletism nu am prins nicio finala si în competitie vor mai intra Bianca Perie (aruncarea ciocanului), Mirela Lavric (800 metri), Marius Ciocioran la 50 km mars si Marius Ionescu la maraton în ziua finala a Olimpiadei.

Ionut Alexandru Mitrea si Bogdan Mada vor intra joi în calificari la kaiac doua persoane pe distanta de 200 metri, o eventuala finala prinsa de cei doi fiind programata pentru ziua de sâmbata.

În fine, Rares Chintoan intra în competitia la lupte greco-romane, categoria 120 kg, sâmbata, în penultima zi a Jocurilor Olimpice.

Obiective atinse si ratate

Judo – Delegatia de judo a fost prima care a dat tonul medaliilor si a adus României doua de argint prin Alina Dumitru si Corina Caprioriu. La Beijing prin comparatie Dumitru a obtinut titlul olimpic, dar de aceasta data a avut putine sanse în finala pentru aur.

Gimnastica – Poate cele mai mari asteptari au fost la gimnastica, unde titlul european cucerit în primavara acestui an ne-a îndreptatit sa speram la clasari cât mai bune. Pe echipe am obtinut un bronz extrem de valoros în conditiile unei concurente uriase din partea americancelor, rusoaicelor si mai ales chinezoaicelor, pe care le-am împins de pe podium la mare lupta.

A urmat finala concursului individual compus unde nu am reusit mai mult de locul 5 prin Sandra Izbasa, pentru ca pe aparate sa mai obtinem alte doua medalii din sase posibile.

Sandra Izbasa a luat aurul la sarituri dupa o evolutie magnifica, medalie care putea fi dublata de Catalina Ponor la sol. La ultima sa competitie din cariera, Ponor a fost notata doar pentru argint desi întreaga sala de la Londra si milioanele de telespectatori din întreaga lume au vazut un exercitiu de prima treapta a podiumului. Aceeasi Ponor a fost deposedata pe nedrept de medalia de bronz la bârna.

La capitolul dezamagiri se regasesc baietii de la gimnastica în frunte cu Flavius Koczi. Dupa ce au ratat calificarea în finala pe echipe, gimnastii români nu au reusit sa se califice decât în doua finale pe aparate. De fapt Koczi a fost singurul care a participat la sarituri si sol, ocupând de fiecare data locul 7, dupa ce din motive doar de el stiute a refuzat sa mai participe la individual compus.

Haltere – La ridicarea greutatilor am stat nesperat de bine, Razvan Martin cu bronz si Roxana Cocos cu argint readucând halterele românesti în prim plan cu primele medalii de la Nicu Vlad (1996) încoace.

Scrima – Delegatia de scrima si-a încheiat parcursul cu o medalie de argint în palmares, obtinuta de echipa masculina de sabie. Rares Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir si Alexandru Siriteanu s-au luptat exemplar cu Rusia în semifinale, dar în marea finala pentru aur nu au mai emis nicio pretentie în fata sud-coreenilor.

Dezamagirea a venit din partea fetelor, Ana Maria Brânza, Anca Maroiu, Simona Gherman si Bianca Pascu nu au reusit sa urce pe podium la niciuna din probele la care au participat. Esecul de la individual a devenit si mai mare la spada, unde România a fost eliminata înca din sferturi de Coreea de Sud.

Canotaj – Pe vremuri fruntea delegatiei României la Jocurile Olimpice, echipajele de canotaj s-au întors de la Londra cu mâna goala. Doar doua finale disputate si nicio pretentie la podium. Veteranele Georgeta Andrunache si Viorica Susanu au tras în recalificari pentru a prinde finala, unde au terminat pe cinci, iar la 8+1 feminin am ratat prima medalie dupa 32 de ani. În consecinta antrenorul coordonator al lotului si-a prezentat demisia.

Tenis de masa – Desi nu am luat medalii la aceasta disciplina, sportivii care ne-au reprezentat la tenis de masa au avut un comportament peste asteptari. Adrian Crisan a ajuns între primii opt din lume la masculin, iar Elisabeta Samara s-a oprit în ultimele 16 la feminin.

Tir – Supriza placuta si neasteptata a venit din partea lui Alin Moldoveanu, care a tras perfect pentru prima medalie de aur a României la Londra în competitia de pusca 10 metri cu aer comprimat. Performanta lui Moldoveanu trebuie sa dea de gândit oficialilor COSR ca pe viitor sa-si îndrepte mai mult atentia si asupra ramurilor mai putin mediatizate, dar care pot aduce glorie României la marile întreceri mondiale.

Box – Cu doi sportivi calificati la Olimpiada România s-a pierdut repede pe stufosul tablou al întrecerilor de box. Bogdan Juratoni a fost învins în optimi de uzbekul Atoev la capatul unui meci care ne-a reamintit ca în boxul amator conteaza mai mult luptele de culise decât loviturile date în ring. Mihaela Lacatus a pierdut la rândul sau în primul tur în fata unei chinezoaice.

Tenis – Pentru sportivii români competitia olimpica de tenis se poate spune ca s-a încheiat înainte de a începe cu adevarat. Adrian Ungur a pierdut înca din primul tur în fata luxemburghezului Gilles Muller, la fel cum s-a întâmplat si la feminin cu Irina Begu, Simona Halep si Sorana Cîrstea. Nu am avut mai multe sanse nici la dublu, perechea Horia Tecau/Adrian Ungur nereusind sa-si croiasca drum spre medalii, în timp ce surorile Williams au fost imbatabile în meciul cu Halep si Cîrstea.

Polo – Nationala de polo a debutat cu o victorie în fata Marii Britanii, dar a pierdut apoi pe linie meciurile cu SUA, Ungaria, Muntenegru si Serbia, cu exceptia ultimei partide tricolorii având prestatii decente.



Romania la Londra 2012: obiective atinse si ratate, perspective