Jocurile Olimpice 2012

De la Big Ben la Big Bang. Romania, comparatie medalii Beijing 2008 - Londra 2012

Stiti cine este in imaginea de mai sus? Probabil ca nu, dar fara el ne-am fi clasat la Londra pe locul 36 la medalii. Romania a castigat 9 medalii la Jocurile Olimpice 2012, cu una mai mult fata de Olimpiada din 2008 de la Beijing. Suntem, insa, cu 10 locuri mai jos in clasament si puteam fi cu 20. Iata de ce.

Cel din fotografia de mai sus este Alin George Moldoveanu, campionul nostru de la tir, din 2012. Fara el eram acum pe locul 36 la medalii, la finalul Olimpiadei de la Londra.

Privind sintetic medaliile Romaniei la ultimele doua editii ale Jocurilor Olimpice observam urmatoarele:

Beijing 2008 - locul 17 pe medalii, total 8 medalii: 4 aur (atletism, gimnastica, judo, canotaj), 1 argint (scrima) si 3 de bronz (scrima, gimnastica si canotaj)

Londra 2012 - locul 27 pe medalii, total 9 medalii: 2 de aur (tir si gimnastica), 5 de argint (scrima, gimnastica, judo - 2- si haltere) si 2 de bronz (gimnastica si haltere)

Sportivii, ca pe vremea lui Patzaichin, trebuie sa invete din nou sa isi ia cu pagaia in cap, altfel locul 1 nu il vom mai vedea curand cu generatia iPhone si iPad

Daca ne-am fi pastrat zestrea de medalii de aur si in 2012, ne-am fi clasat pe locul 20 la Londra.

Numarul distinctiilor de aur este la jumatate fata de 2008, insa nu acesta este lucrul cel mai important, ci faptul ca acum la Londra am primit un aur total neasteptat la tir. Fara el, cu doar un aur la gimnastica, eram mult mai jos, pe locul 36.

In 2008, Romania a punctat la sporturile cele mai importante, cele traditionale sa zicem, am luat cate un aur la gimnastica, judo, canotaj si atletism, succese de top la care am adaugat si medalii de culoare mai putin stralucitoare. Apoi, la scrima am primit un argint si un bronz. Acestea au fost cele cinci sporturi cu care am punctat la Beijing, sporturi cu care eram in planul de medalii. Nu au fost surprize.

In 2012, lucrurile nu au mai stat asa. Nu am luat nici o medalie la canotaj, am avut noroc la gimnastica (aurul Sandrei Izbasa a fost luat dupa ce una dintre favorite a aterizat in fund la sarituri, insa Catalina Ponor a fost dezavantajata la sol si barna ce e drept), apoi am luat un aur total venit pe nepregatite la tir.

Sportivii nu trebuie sa mearga la Olimpiada doar ca sa foloseasca prezervativele gratuite din Satul Olimpic

La atletism am fost zero, nici o medalie. Pe langa tir, au venit succesele total neasteptate, surprize extrem de placute la haltere (argint si bronz), un sport la care nu mai luasem medalie olimpica de 16 ani.  La scrima, locul unde acum patru ani luam doua medalii fiind aproape de aur, am castigat doar un argint fiind surclasati de departe in finala si terminand semifinala la mare lupta.

Cifrele nu sunt in favoarea noastra. Am plecat spre Big Ben cu un numar de 11 medalii, acesta a fost planul anuntat de Comitetul Olimpic Roman. Ne-am intors cu noua, dintre care doua sau chiar trei mari surprize, necuprinse in asteptari. La rece, puteam sa fi catigat doar sase sau sapte medalii, dintre care un singur aur.

Am fost la un fir de atat de un dezastru, de un Big Bang al sportului romanesc. Asta trebuie sa ii puna pe ganduri si cu osul la treaba pentru 2016 atat pe oficiali ca sa gaseasca sportivi, cat si pe sportivii care nu trebuie sa mearga la Olimpiada doar ca sa foloseasca prezervativele gratuite din Satul Olimpic.  Cei care se ocupa de sport la nivel de conducere trebuie sa gaseasca bani si sa ii investeasca asa cum trebuie, altfel in 2016 vom sta si mai mult la ciupeala. Iar sportivii, ca pe vremea lui Patzaichin, trebuie sa invete din nou sa isi ia cu pagaia in cap, altfel locul 1 nu il vom mai vedea curand cu generatia iPhone si iPad.

Asta nu inseamna ca romanii medaliatii de la Olimpiada 2012 nu merita felicitari. Din contra, trebuie sa aiba parte de toata aprecierea, pentru ca in conditiile din Romania care nu incurajeaza si nu stimuleaza  s-au catigat niste medalii in cadrul celei mai emblematice si importante competitii sportive a lumii.

Contrar dictonului baronului Pierre de Coubertin, care spunea ca ''important este sa participi'', majoritatea sportivilor nostri nu merita felicitari, pentru ca nu s-au pregatit si nici macar nu au parut ca vor sa arate ceva la Olimpiada din 2012. S-au dus pur si simplu la turism si la ''schimburi'' culturale in Satul Olimpic.



De la Big Ben la Big Bang. Romania, comparatie medalii Beijing 2008 - Londra 2012