Jocurile Olimpice 2012

Controversa majora la sabie femei, Coreea de Sud furata in fata Germaniei (video)

Meciul din semifinalele de sabie femei s-a incheiat luni seara cu o mare controversa pornita dupa ultima tusa dintre coreeanca Shin A Lam si germanca Britta Heidemann. Arbitrii au dat patru atacuri pentru Heidemann intr-o singura secunda de joc, pentru ca la ultimul sa i se dea germancei eronat castig de cauza. Practic, nu s-a pornit cronometrul doar pentru ca Heidemann sa reuseasca o actiune aparent castigatoare. Coreenii au facut contestatie, iar Shin A Lam a stat peste o ora pe podium, ea nu a vrut sa plece avand sansa sa rejoace macar ultima tusa. Dupa o ora in care au deliberat, arbitrii au decis sa nu intoarca decizia, in ciuda evidentei.

Semifinala de sabie dintre Lam si Heidemann se afla la scorul de 5-5 in repriza a treia, dupa ce repriza a doua fusese oprita pentru non combat.

La scorul de 5-5 s-a ajuns la tusa de aur. Din meci mai era o secunda de joc, iar Heidemann a primit de patru ori atac fara ca secunda din meci sa se consume. Ceasul nu a ajuns practic la zero, asa cum ar fi fost normal dupa un singur atac, dar dupa patru!

S-a aprins un bec rosu, iar Heidemann a fost declarata castigatoare de catre arbitri, dupa a patra actiune jucata intr-o singura secunda!

Germanca a sarit si s-a bucurat fortat, in timp ce Shin A Lam era devastata. Meciul s-a incheiat in jurul orelor 20:40 (Romania), iar coreeanca a ramas pe plansa pana la ora 22:00.

Sud-coreeanca si antrenorul sau au considerat ca Heidemann a depasit secunda care mai ramasese pe cronometru pentru a marca punctul. Daca nu i s-ar fi acordat punctul germancei, Shin A Lam ar fi fost învingatoare, deoarece avea prioritate la egalitate.

Arbitrii au analizat contestatia Coreei de Sud de a repeta ultima tusa sau de a o declara castigatoare pe jucatoarea asiatica. Numai ca la ora 22:00 au decis ca arbitrajul a fost bun. Oficialii nu au dorit sa revada imaginile video in care se observa clar ca Britta Heidemann a avut patru actiuni intr-o secunda, un lucru practic imposibil.

Coreeanca Shin A Lam a fost privata de a ajunge in finala probei de sabie de un arbitraj incorect si partinitor, total in contradictie cu spiritul olimpic. 

Ea a refuzat sa plece de pe podium chiar dupa respingerea contestatiei. A fost trasa la propriu de costum de organizatorii care incercau sa elibereze locul, fara succes.

In cele din urma a parasit sala in lacrimi, convinsa si sustinuta de cativa oficiali ai tarii sale.

La scurt timp dupa acest incident, Shin A Lam a jucat meciul pentru medalia de bronz, cu sportiva chineza Sun Hujie, însa a fost învinsa de aceasta cu 15 tuse la 11.

Shin A Lam trecuse în sferturile de finala de românca Anca Maroiu.



Controversa majora la sabie femei, Coreea de Sud furata in fata Germaniei (video)