Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

Statele Unite si Spania se vor lupta pentru aurul olimpic

Echipele Statelor Unite si Spaniei vor disputa finala pentru aur in turneul masculin de baschet de la Beijing, dupa ce au invins in semifinale Argentina, si respectiv Lituania.
Campioana olimpica de la Atena a avut o misiune imposibila in fata vedetelor americane, starurile din NBA impunandu-se in final cu 101-81, dupa ce au condus in permanenta pe tabela de marcaj.

Inceputul de partida a fost unul dominat categoric de americani, Kobe Bryant reusind noua puncte prin care Statele Unite s-au distantat rapid la 16-4, cu trei minute inainte de finalul primului sfert.

Fara jucatorul numarul unu, Manu Ginobili, accidentat inca din primele minute, argentinienii au gasit cu greu drumul spre cosul advers, astfel ca  americanii au continuat sa se distanteze la 34-13 in debutul sfertului secund.

Luis Scola (28 puncte), Carlos Delfino (17 puncte) si Alfredo Quinteros (12 puncte) au dat semnalul revenirii sud-americanilor, astfel ca la pauza mare Statele Unite avea un avans de doar sase puncte (46-40).

La revenirea pe teren in rol si-a intrat LeBron James, starul din Cleveland reusind doua aruncari consecutive de trei puncte si americanii se distantau din nou pe tabela. A urmat intrarea in scena a lui Carmelo Anthony, acesta devenind principalul marcator al echipei sale cu 21 de puncte.

In finala echipa Statelor Unite va da piept cu Spania, actuala campioana mondiala, formatie pe care au invins-o la scor in faza grupelor.

Ibericii au castugat prima semifinala cu Lituania desi au fost condusi in permanenta, 42-40 la pauza mare si 66-62  la finalul sfertului al treilea. Pau Gasol (19 puncte) si Rudy Fernandez (18 puncte) au fost principalii marcatori ai Spaniei, in timp ce la baltici s-au remarcat Simas Jasaitis si Sarunas Jasikevicius (ambii cu 19 puncte).

Ambele finale vor avea loc duminica, partida pentru medalia de bronz fiind programata incepand cu o ora 7, in timp ce disputa pentru aur sa se desfasoare de la ora 9:30.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Statele Unite si Spania se vor lupta pentru aurul olimpic