Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

S-au incheiat Jocurile Olimpice de la Beijing

A 29-a editie a Jocurilor Olimpice de vara de la Beijing s-a incheiat, duminica, prin festivitatea de doua ore, de la Stadionul National, la care au asistat peste 90.000 de spectatori, numerosi sportivi, antrenori si oficiali, milioane de telespectatori din lumea intreaga.
Festivitatea a inceput cu ceasul de artificii, care a plecat, simbolic, de la secunda 29, numarul acestei editii.

Corul multietnic si fanfara militara au intonat imnul Chinei. Au urmat cele trei parti ale festivitatii de inchidere, intitulate Intalnire, Amintire si Carnaval.

Au intrat in arena tobosarii, cele 60 de roti luminoase, cu diametrul de 2008 cm, precum si oamenii pe arcuri. A fost apoi randul steagurilor nationale sa apara pe stadion, ele fiind purtate, de regula, de cei mai buni performeri din delegatiile prezente la JO, eroii acestei Olimpiade. In continuare, sportivii tuturor delegatiilor au intrat in stadion impreuna, pentru a sublinia prietenia si bucuria de a celebra fenomenul sportiv.

Liu Qi, presedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat ca Olimpiada se incheie cu succes, fiind doborate 38 de recorduri mondiale si 85 olimpice. El a multumit poporului chinez pentru sustinere, numerosilor voluntari pentru sprijinul lor esential, precum si jurnalistilor care au relatat despre competitii. La finalul cuvantului sau, Liu Qi, a urat o dezvoltare durabila miscarii olimpice.

Jaques Rogge, presedintele CIO, a declarat ca in cele 16 zile ale Olimpiadei, lumea a aflat mai multe despre China, iar China a aflat mai multe despre lume. El a subliniat performantele noilor stele olimpice, precum si rezultatele obtinute de sportivii deja consacrati. In incheiere, Rogge a chemat sportivii, peste patru ani, la editia cu numarul 30 a Olimpiadei de vara, la Londra.

A fost randul englezilor sa isi prezinte viitoarea olimpiada, pornind de la motivul unui autobuz rosu, supraetajat.

In sectiunea Amintiri au fost retraite momente din olimpiada chineza, iar la Carnaval au dominat cantecele, dansul, spectacolul unic de culoare.

Festivitatea de inchidere si cea de deschidere au fost concepute de regizorul chinez Zhang Yimou.

Agerpres


S-au incheiat Jocurile Olimpice de la Beijing