Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

Constantina Dita-Tomescu: ''Sunt cea mai fericita din lume''

Constantina Dita-Tomescu, medaliata cu aur la JO de la Beijing, in proba de maraton, a sosit marti la Bucuresti si a declarat ca se astepta la un loc pe podium, dar nu la cea mai inalta treapta.
La Aeroportul International ''Henri Coanda'', alergatoarea a spus: ''Sunt foarte bucuroasa, sunt foarte fericita ca am luat medalia de aur. Era medalia care imi lipsea din palmares. Am visat de mult timp acest vis sa iau aur la Olimpiada. Cine nu este fericit cand cucereste aurul la Jocurile Olimpice? Sunt cea mai fericita din lume''.

In continuare, ea a declarat: ''Am avut o primire extraordinara. Au venit mama, familia, cei de la federatie, de la COSR, de la club, primul antrenor care m-a descoperit ca sportiva. Este si antrenorul meu, fostul sot''. Apoi, Constantina Dita-Tomescu a spus ca nu s-a asteptat ca la stadionul din Beijing sa fie atata lume pentru primirea maratonistelor.

''Cand tot stadionul s-a ridicat in picioare, am fost uimita'', a mai precizat sportiva.

Intrebata cand a fost sigura de obtinerea primului loc, alergatoarea a spus: ''Nici acum nu imi dau seama ca am castigat. La start a fost elita mondiala a probei. Ma asteptam la medalie, dar nu la medalie de aur''. In continuare Constantina Dita-Tomescu a declarat ca poarta medalia de aur cu ea peste tot.

Intrebata daca va concura la JO de la Londra din 2012, sportiva a spus ca va vedea, ''pana atunci mai este''. La finalul declaratiei sale, sportiva a spus:''Dupa atatea sacrificii a venit si rasplata''.

Sportiva romana era increzatoare ca va castiga o medalie la Beijing, insa nu se astepta sa fie chiar cea de aur. "Am avut o primire extraordinara, mama, familia, cei de la Federatie, COSR, de la club, primul meu antrenor care m-a descoperit ca sportiva. Sunt incantata de primirea pe care ne-au facut-o. Nici acum nu-mi vine sa cred ca am castigat medalia de aur. Era foarte multa lume la start, elita mondiala si nu ma asteptam ca pot castiga medalia de aur. O medalie da, dar nu medalia de aur. Nici acum nu-mi vine sa cred", a mai spus Constantina Dita Tomescu.

Atleta romana a relatat ce a simtit la finalul cursei de maraton de la Beijing, cand a intrat pe Stadionul Olimpic. "Eram putin obosita dar n-am mai simtit oboseala din cauza ca era atata lume. Nu ma asteptam sa fie atata lume la o ora asa matinala. Am fost surprinsa, m-am bucurat foarte mult cand tot stadionul s-a ridicat in picioare. Port medalia cu mine peste tot. Nu i-am facut inca un loc. Am medalii si in Romania si in State si atunci nu i-am facut inca un loc", a precizat Constantina Dita Tomescu.

Atleta in varsta de 38 de ani a mai spus ca inca mai are timp sa se gandeasca daca va partipa si la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.

Constantina Dita Tomescu a sosit, marti, in Romania, din Statele Unite ale Americii, acolo unde se pregateste impreuna cu antrenorul sau Valeriu Tomescu, dupa ce a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing. Atleta a fost intampinata de mama sa, Elena Dita, sora si sotul acesteia, primul antrenor al sau, Mircea Zorila, presedintele Federatiei Romane de atletism, Sorin Matei, vicepresedintele FRA, Gabriela Szabo, antrenorul federal, Zsolt Gyongyossy si alti apropiati ai atletismului din Romania. Atleta a fost vizibil emotionata de primirea facuta si a primit buchetele de flori cu lacrimi in ochi.

Mama atletei Constantina Dita Tomescu, Elena Dita, a intampinat-o pe aeroport pe castigatoarea medaliei de aur la maratonul de la Beijing. "De mica avea incredere in ea. Era ambitioasa. Alerga si prin miriste. La sapa era «inainte, inainte», ea prima. Si la scoala la fel", a spus, cu lacrimi in ochi, Elena Dita.

Primul antrenor al Constantinei Dita Tomescu, Mircea Zorila, prezent si el pe aeroport la sosirea sportivei, a mentionat ca atleta a scris pe o hartie inca de la 18 ani ca va fi cea mai buna din lume. "Era o fetita zvelta care alerga si n-avea stare deloc. Avea un program foarte greu, se trezea de dimineata, pleca la antrenamente, la scoala, mai ajungea seara tarziu acasa. Nu ma asteptam sa castige aurul acum. Credeam ca va veni in primele patru. Dupa kilometrul sapte am fost convins insa ca va lua medalia de aur. La Baile Felix, in cantonament, cand ea avea 18 ani, le-am pus la toate sportivele mele cate zece intrebari. Ultima intrebare era cum se vede in viitor. Ea a spus ca vrea sa ajunga o campioana a lumii", a mentionat Mircea Zorila.

Vicepresedintele Federatiei Romane de Atletism, Gabriela Szabo, crede ca momentul intampinarii Constantinei Dita Tomescu reprezinta si o predare de stafeta. "Ma bucur ca sunt alaturi de ea sa o intampin cu bratele deschide dupa succesul de la Beijing. Delegatia Romaniei care a plecat la Beijing a fost foarte bine pregatita. De la lotul de atletism am asteptat o medalie. S-a intamplat sa fie cea de la maraton, unde am avut trei atlete superbe, care au concurat la cel mai inalt nivel. Suntem mandri de aceasta medalie iar eu sunt fericita ca am predat stafeta mai departe. Acum asteptam ca pentru Londra 2012 sa vina juniorii nostri din spate foarte bine bine pregatiti si sa preia aceasta frumoasa traditie a atletismului romanesc si a sportului romanesc pana la urma. Avem mai multi atleti care vin din spate. Mai este si Marian Oprea care poate sa concureze acolo, Mirela Lavric, care este dubla campioana mondiala de juniori, Bianca Perie, si nu numai. Avem foarte multi juniori foarte talentati", a spus Gabriela Szabo.

Atleta Constantina Dita Tomescu a castigat medalia olimpica de aur in proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Atleta romana in varsta de 38 de ani a fost cronometrata cu timpul de 2 ore, 26 de minute, 44 de secunde, realizand cea mai buna performanta a ei in acest sezon si devansandu-le pe kenyanca Catherine Ndereba (2:27.06) si pe chinezoaica Chunxiu Zhou (2:27.07).

Constantina Dita Tomescu, care locuieste si se antreneaza in Statele Unite ale Americii, se afla la a doua participare la Jocurile Olimpice, dupa JO de la Atena din 2004, unde s-a clasat pe locul 20. Sportiva romana mai are in palmares o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Helsinki, din 2005, in proba de maraton, precum si doua medalii la Mondialele de semi-maraton, una de aur, in 2005, la Edmonton si una de bronz, in 2004, la New Delhi. De asemenea, atleta romana a castigat, in 2004, maratonul de la Chicago.

Romania a terminat editia a 29-a a Jocurilor Olimpice de la Beijing pe locul al 17-lea in clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint si 3 de bronz. Medaliile de aur ale Romaniei la Beijing au fost aduse de judoka Alina Dumitru la categoria 48 kg, de canotoarele Georgeta Andrunache si Viorica Susanu la dublu rame fara carmaci, de Constantina Dita Tomescu la maraton si de Sandra Izbasa la sol, cea de argint de Ana Maria Branza la spada, iar cele de bronz de echipa feminina de gimnastica, de sabrerul Mihai Covaliu si de echipajul feminin de 8+1 la canotaj.


Agerpres
Mediafax




Constantina Dita-Tomescu: ''Sunt cea mai fericita din lume''