Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

Alina Dumitru: "Mi-am indeplinit un vis"

Alina Dumitru, spune ca si-a indeplinit un vis prin castigarea primei medalii de aur din istoria judo-ului romanesc la o Olimpiada.
"Sunt foarte fericita, mi-am indeplinit visul. Am reusit sa o inving pe cea mai titrata judoka din toata timpurile. M-am pregatit mult pentru aceasta medalie. Nu m-am putut abtine sa nu plang: am reusit aurul olimpic. E cea mai frumoasa zi din viata mea. Presedintele Traian Basescu m-a sunat si m-a felicitat. Mi-a spus ca se bucura pentru ce am realizat. Nu am vorbit cu nimeni de acasa", a declarat Alina Dumitru, la iesirea de la controlul anti dopping, la Special.

"A fost destul de greu. Am picat iar cu japoneza si era un pic dificil acest meci, dar am reusit sa o inving, ceea ce ma bucura foarte mult. Victoria in fata japonezei este cea mai importanta din cariera mea. Cum sa nu fie importanta din moment ce Tani Ryoko era cea mai valoroasa sportiva la aceasta categorie si cred ca toata lumea si-ar dori sa o invinga. Japoneza este neinvinsa de ani de zile. Am avut emotii si in finala. Ma gandeam ca am invins cel mai valoros sportiv si sa pierzi in finala ar fi fost mare pacat. M-am adunat si am reusit sa o inving", a spus campioana olimpica a categoriei 48 kg.

"Cand auzi cum iti canta imnul nu poti sa nu izbucnesti in plans. Stii ca o lume intreaga se uita la tine, este un moment foarte emotionant. Pe podium am fost cea mai fericita din lume si am realizat ca mi-am indeplinit visul. Era visul meu de la Atena, cand am ratat medalia", a afirmat sportiva.

Judoka romana Alina Dumitru a castigat, sambata, medalia de aur la Beijing, categoria 48kg, reusind sa treaca in finala de cubaneza Yanet Bermoy printr-un ippon de senzatie.

Alina Dumitru, in varsta de 26 de ani, de cinci ori campioana europeana, nu avea in palmares nicio medalie olimpica, dupa ce la Atena, in 2004, a ratat podiumul terminand pe locul cinci. Pe langa titlurile europene, Alina Dumitru mai are in palmares doua medalii de bronz la Campionatele Mondiale, in 2005 si in 2007.

Tani Ryoko este una dintre cele mai titrate sportive la aceasta categorie, avand in palmares doua titluri olimpice, la Sydney 2000 si Atena 2004 si doua medalii de argint, obtinute la JO-1992 de la Barcelona si la JO-1996 de la Atlanta. Palmaresul impresionant al sportivei japoneze cuprinde si sapte titluri mondiale (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003 si 2007). In varsta de 33 de ani, japoneza s-a retras temporar din activitate dupa JO de la Atena, pentru a naste primul ei copil in 2005, insa a revenit pe tatami in 2007, pentru a-si pregati participarea la competitia de la Beijing.

Medalia de aur obtinuta de Alina Dumitru este prima pentru Romania in istoria acestei discipline. Palmaresul romanesc la JO mai cuprinde trei medalii la judo, toate de bronz, castigate de Mircea Fratica si Mihai Cioc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984 si de Simona Richter, la JO-2000, de la Sydney.

Onlinesport
Mediafax



Alina Dumitru: "Mi-am indeplinit un vis"