Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

Adio Beijing, Welcome Londra 2012

Adio, Bird's Nest, Water Cube and Tiananmen Square, Hello, Wembley, Wimbledon and Trafalgar Square. Odata cu ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008, a inceput numaratoarea inversa pentru Jocurile olimpice de la Londra-2012.
Inevitabil, comparatia intre fosta si viitoarea gazda a JO se va face. Poate Londra sa depaseasca spectaculara ceremonie de deschidere din capitala Chinei, bazele sportive imense si organizarea fara cusur?

Sebastian Coe, seful londonez, este convins ca Londra poate castiga pariul doar prin propria cale. 'Nu gandesc in termeni de genul 'vom depasi Beijingul'. 80 la suta din organizare este aceeasi pentru toate Jocurile. Celelalte 20 de procente sunt adaptate conditiilor specifice. Aceste Jocuri, incheiate acum, au ridicat o stacheta pe care nicio alta miscare olimpica nu o va putea egala. Londra va merge pe drumul ei'.

Stafeta Beijing-Londra a fost, oficial, predata duminica, in cursul ceremoniei de inchidere, cu drapelul olimpic preluat de primarul Londrei Boris Johnson, in timpul unui segment de 8 minute de dans si muzica, in care au fost remarcati Jimmy Page, chitaristul solo al legendarei trupe Led Zeppelin, si cantareata pop Leona Lewis.

Momentul a fost dublat la Londra, cu o petrecere si un concert la Mall, in fata Palatului Buckingham, unde si-a facut aparitia inotatorul american Michael Phelps, recordmanul cu 8 medalii de aur la Beijing, care anunta ca va fi prezent si la Londra-2012.

Si daca din punct de vedere al organizarii, britanicii nu au de ce sa-si faca probleme, stiuta fiind priceperea si profesionalismul managerilor lor, a doua parte a unui succes olimpic, cel sportiv, pare de bun augur, dupa comportarea excelenta a Marii Britanii la Beijing, unde multa vreme reprezentantii Reginei au fost pe podiumul clasamentului pe natiuni, incheind, in cele din urma, pe un extraordinar loc 4, cu o recolta foarte buna - 47 de medalii, 19 de aur, 13 de argint si 15 de bronz. Este cea mai buna clasare britanica dupa JO de la Anvers, din 1920, cand s-au cucerit 14 medalii de aur! Este cu atat mai spectaculos, cu cat, cu numai 12 ani in urma, supusii Maiestatii Sale ocupau, la Atlanta-1996, un incredibil loc 36, cu o singura medalie de aur!

Faptul ca aceasta comportare este de bun augur a fost scos in evidenta de Simon Clegg, presedinte executiv al British Olympic Association si sef de misiune al Marii Britanii la Beijing (dar care va lasa locul executiv liber, pentru un manager de profesie, dupa cum a declarat): 'Succesul Jocurilor la Londra va fi judecat de fiecare barbat si de fiecare femeie de pe strada, fiind determinat de cati sportivi britanici vor fi pe podium, cu o medalie de gat. De aceea, un bun nivel al performantei aici a fost menit sa inspire natiunea in momentul in care devine viitoarea natiune-gazda'.

Succesul la medalii al Marii Britanii poate fi atribuit in mare parte injectiei cu fonduri din partea guvernului pentru programele sportive si fondurile puse la dispozitie de Loteria nationala. In total, 235 milioane de lire sterline (aproape o jumatate de miliard de dolari) au fost investite in ultimul ciclu olimpic pentru sportivi, iar pentru viitorul ciclu olimpic se prevad sume ce vor atinge 600 milioane de lire sterline, adica peste 1 miliard de dolari.

Pentru Sebastian Coe, fost mare sportiv, succesul la medalii al britanicilor (o alta comparatie: la Atena locul ocupat a fost 10, cu 30 de medalii, dintre care 9 de aur) va ajuta la implinirea visului sau, anume parasirea televizoarelor si computerelor de catre tineri si petrecerea acestui timp pe terenurile de sport.

Aceasta este, iata, una dintre imaginile caii specifice londonezilor, accentul pe competitie, pe partea sportiva si pe impactul acesteia asupra populatiei. Dar britanicii, a caror capitala este pentru a 3-a oara gazda a JO de vara, dupa editiile din 1908 si 1948, au si atuul bazelor sportive, unele legendare - Greenwich Park, pentru calarie, arena de beach volley amenajata la Horse Guards Parade, triatlonul in Hyde Park, tirul cu arcul la Lord's, casa cricketului, sosirea din curse de ciclism in Regent Park, tenisul la Wimbledon, iar finalele de fotbal - pe noul Wembley.

In afara acestor repere cu impact istoric, inima Jocurilor 2012 va fi in Lower Lea Valley, din estul Londrei, care va fi regenerat in Olympic Park, situl, printre altele, al stadionului central de 80.000 de locuri (care, semnul specific al Londrei fata de Beijing, va deveni o arena permanenta de numai 25.000 de locuri), al centrului acvatic, al velodromului, al arenei pentru baschet si altele.

Filosofia acestor constructii a fost prezentata de Coe: 'Mare nu inseamna in mod necesar mai bine. Pentru ca sa ramana ceva important trebuie ca tot ceea ce faci sa aduca beneficiu orasului si dupa Jocuri'. Desi bugetul anuntat este mai putin de jumatate decat cel de la Beijing (17,2 miliarde de dolari, fata de peste 40 miliarde dolari), 'nu vom produce Jocuri austere', declara, pe de alta parte, primarul Johnson. 'Vom cheltui pentru a produce valoare si nu vom creste taxele, ci vom maximiza ceea ce avem', a adaugat el.

In fine, Sebastian Coe are ultimul cuvant, strategia lui fiind, de altfel, sugerata de prezentele britanicilor la preluarea stafetei de la Beijing, cu Jimmy Page in frunte: 'Am inceput aceasta grea munca pentru a crea o atmosfera de petrecere. Toate Jocurile trebuie sa-si propuna aceasta. Inainte de toate, este o celebrare a sportului'.

Agerpres


Adio Beijing, Welcome Londra 2012