Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Masina de hochei americana a distrus Finlanda

Echipa masculina de hochei pe gheata a Statelor Unite s-a calificat, vineri, in finala mare a competitiei olimpice de la Vancouver, dupa ce a administrat Finlandei un usturator 6-1 in prima dintre semifinale. In cealalta semifinala, Canada a depasit Slovacia, cu 3-2, pentru a reintalni in marea finala de duminica echipa Statelor Unite.
Soarta meciului din Canada Hockey Place a fost decisa inca din primele 13 minute, cand americanii au marcat de sase ori, stabilind un nou record de goluri intr-o repriza la actualul turneu olimpic.

Recitalul americanilor a fost deschis in minutul 2:04 de Ryan Malone, care a profitat de o degajare gresita a portarului finlandez Mikka Kiprusoff.

Americanii au profitat de prima superioritate numerica aparuta, ridicand scorul la 2-0 prin Zach Parise, la doar 23 secunde de la trimiterea lui Janne Niskala pe banca pedepselor.

Nervii finlandezilor au cedat, Toni Lydman fiind la randul sau eliminat. Dupa un minut si jumatate tabela se modifica din nou, Erik Johnson marcand pentru 3-0.

Ca o adevarata masinarie de hochei, echipa Statelor Unite a sufocat o reprezentativa a Finlandei care s-a intrecut in stangacii defensive.

De o astfel de oportunitate a profitat Patrick Kane in minutul 10:08, cand a marcat pentru un 4-0 neverosimil.

Acelasi jucator si-a trecut in cont dubla dupa doar doua minute, pentru ca Paul Stastny sa puncteze decisiv, stabilind scorul primei reprize.

La adapostul celor sase goluri americanii au redus motoarele in urmatoarele doua reprize, marginindu-se la o aparare grupata.

Finlanda a reusit golul de onoare in minutul 14:46 al reprizei finale, Antti Miettinen marcand in superioritate numerica.

Echipa europeana a mai pierdut la scor in fata Statelor Unite, in faza preliminara a turneului olimpic de la Salt Lake City (2002), cand americanii s-au impus cu 6-0.

Pentru Statele Unite va fi a 10-a prezenta in finala unui turneu olimpic, americanii cucerind aurul in 1960 si 1980, cand 'Miracolul pe gheata' a invins in marea finala reprezentativa Uniunii Sovietice.

In cealalta semifinala, Canada a depasit Slovacia, cu 3-2. Gazdele au condus cu 3-0, dupa reusitele Patrick Marleau, Brendan Morrow (ambele in prima repriza) si Ryan Getzlaf (repriza secunda), slovacii reducand din handicap in ultima repriza prin Lubomir Visnovsky si Michal Handzus.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Masina de hochei americana a distrus Finlanda