Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Joannie Rochette, medaliata cu bronz la JO, a implinit visul mamei sale

La doua zile dupa ce a emotionat Canada cu locul trei curajos la programul scurt, patinatoarea Joannie Rochette a confirmat, joi, la programul liber, castigand medalia olimpica de bronz la care mama sa, decedata duminica, visa de mult timp, informeaza AFP.

"Acest podium olimpic era un proiect de viata cu mama. Noi l-am realizat. Sunt mândra si fericita", a declarat patinatoarea din Quebec, la patru zile dupa ce mama sa, Therese, în vârsta de 55 de ani, a murit în urma unei crize cardiace la câteva ore de la sosirea la Vancouver.

Joannie Rochette a realizat, joi, un program liber putin mai slab decât cel scurt de marti, însa evolutia sa a fost suficienta pentru a le acompania pe podium pe Kim Yu-na si Mao Asada.

"Lumea s-a prabusit când am aflat de moartea mamei mele. La spital, când i-am vazut trupul neînsufletit, am realizat...Eram goala. Primul meu gând a fost sa ma întorc pe gheata, sa simt ca traiesc", a explicat Joannie.

"Am avut un moment în care mi-am dorit sa iau primul avion si sa ma întorc la familia mea. Dar mi-am spus ca peste zece ani, dupa ce durerea va mai trece, o sa ma gândesc ca mi-as fi dorit sa patinez aici. Din respect pentru mama, pentru ceea ce sunt datorita ei, am vrut sa patinez", a spus Joannie Rochette, întrerupându-se de mai multe ori, cu ochii în lacrimi.

"Voi ramâne aici pâna la finalul JO, pentru a profita de aceasta experienta alaturi de tatal meu si apropiatii mei. Îmi voi aminti tot restul vietii de aceste JO, dar nu din motivele pe care le speram", a încheiat Joannie Rochette, plângând.

La finalul programului, Joannie Rochette a trimit un sarut spre cer: "I-am multumit mamei pentru forta data".

A cincea la Torino în 2006, vicecampioana mondiala din 2009, Rochette a apreciat ca a realizat "cea mai buna prestatie a sa" la Vancouver.

Mediafax



Joannie Rochette, medaliata cu bronz la JO, a implinit visul mamei sale