Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Georgia, in stare de soc dupa decesul lui Nodar Kumaritashvili

Georgia este in stare de soc dupa accidentul care l-a costat viata pe sportivul Nodar Kumaritashvili, vineri seara, la un antrenament oficial de la Jocurile Olimpice, care a umbrit ceremonia de deschidere a evenimentului, informeaza AFP.

Imaginile cu tânarul sportiv de 21 de ani aruncat de pe pista olimpica la o viteza de aproximativ 140 de kilometri pe ora, înainte de a se izbi de un stâlp metalic au fost difuzate de nenumarate ori, sâmbata, de porturile de televiziune din Georgia, provocând consternare si tristete. Inconstient si cu fata însângerata, sportivul a fost transportat imediat cu ambulanta la spital, dar nu a mai putut fi salvat.

Emotiile au fost mai puternice la Bakuriani, statiune de schi din centrul tarii si orasul natal al lui Kumaritashvili, unde localnicii s-au strâns la domiciliul sportivului, pentru a fi alaturi de familia acestuia.

"Tot orasul Bakuriani este în stare de soc. Toti cei de aici îl cunosteau pe baiat si îsi puneau mari sperante în el la Jocurile Olimpice. Familia este distrusa", a declarat Giorgi Gavva, un apropiat al tatalui lui Kumaritashvili.

Ministrul georgian al Culturii si Sporturilor, Nikoloz Rurua, a anuntat ca trupul neînsufletit al sportivului va fi repatriat în câteva zile, pentru a fi înmormântat la Bakuriani, unde o pista de sanie va primi numele Nodar Kumaritashvili.

"Echipa noastra olimpica si comitetul olimpic au primit sustinerea extraordinara a delegatiilor din toate tarile", a declarat Rurua.

Ancheta realizata la Whistler în urma accidentului sportivului georgian a ajuns la concluzia ca incidentul nu a fost cauzat de vreo anomalie a pistei. Organizatorii JO si Federatia Internationala de Sanie (FIL) au anuntat într-un comunicat publicat, vineri seara, ca "responsabilii tehnici ai FIL au fost în masura sa refaca traseul sportivului si au ajuns la concluzia ca accidentul nu a fost produs din cauza vreunei probleme a pistei".

Mica echipa olimpica georgiana - 3 schiori, 3 patinatori si un alt concurent la sanie - a decis pâna la urma sa participe la competitie, dupa ce s-a gândit la retragere, si a purtat banderole negre la ceremonia de deschidere a JO.

Potrivit postului Rustavi-2, presedintele georgian Mihail Saakasvili, care este prezent la Jocurile Olimpice de la Vancouver, s-a întâlnit cu delegatia Georgiei si a tinut împreuna cu aceasta un minut de reculegere în memoria sportivului decedat.

Sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, concurent în proba de sanie la Jocurile Olimpice de la Vancouver, a murit, vineri, dupa ce a suferit un accident grav la un antrenament pe pista olimpica din Whistler.

Mediafax



Georgia, in stare de soc dupa decesul lui Nodar Kumaritashvili