Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Final de Jocuri Olimpice la Vancouver

Canada si-a luat adio de la Jocurile Olimpice de Iarna, duminica seara, cu o ceremonie de inchidere plina de mandrie si umor, in fata a 60.000 de spectatori, pe arena BC Place din Vancouver, informeaza AFP.

Ceremonia a început cu un moment de autoironie: un clown deghizat în mecanic a venit sa traga cea de-a patra coloana de gheata, care nu a functionat la ceremonia de deschidere, pentru a aprinde flacara olimpica în centrul scenei. De aceasta data, Catriona LeMay Doan a reusit sa aprinda flacara olimpica, lucru pe care nu-l reusise la ceremonia de deschidere.

La începutul festivitatii au cântat trei tineri canadieni Nikki Yanofsky, Derek Miller si Eva Avila.

În timpul ceremoniei, britanicul Adam Pengilly (bob) si americanca Angela Marie Ruggiero (hochei pe gheata), noi membri în Comisia sportivilor din cadrul CIO, au depus juramântul. De asemenea, sportivii aflati pe primii trei locuri la schi fond 50 de kilometri, norvegianul Petter Northug, germanul Axel Teichmann si suedezul Johan Olsson au fost premiati.

Înainte de predarea drapelului olimpic a fost intonat imnul Greciei, "leaganul" Jocurilor Olimpice. Presedintele CIO, Jacques Rogge, a declarat ca Olimpiada de la Vancouver a fost excelenta si prietenoasa si a chemat tineretul din întreaga lume sa se întâlneasca peste patru ani, la Soci. În discursul de închidere a JO, Rogge a reamintit si de georgianul Nodar Kumaritashvili, mort la antrenamentele de sanie înainte de deschiderea Olimpiadei.

"Acum stiti cine suntem", a declarat John Furlong, presedintele comitetului de organizare de la Vancouver. Stadionul a intrat în delir când Furlong a reamintit de aurul câstigat de hocheistii canadieni "care vor ramâne mereu în istorie".

Flacara olimpica s-a stins în timp ce Neil Young cânta "Long may you run". Aprinsa în octombrie 2009, la Olimpia, flacara a parcurs 45.000 de km pe teritoriul canadian înainte de a ajunge la Vancouver.

"Mândria de a fi canadian" a fost prezentata, în momente umoristice, de actorii William Shatner, Catherine O'Hara si Michael J. Fox

În timpul ceremoniei au cântat Michael Buble (melodia Maple Leaf Forever), trupa Nickleback (How You Remine Me si Burn It to the Ground), Avril Lavigne (My Happy Ending si Girlfriend), Alanis Morissette (Wunderkind), trupa Simple Plan (Your Love is a Lie), trupa Hedley (Cha-Ching) si Marie-Mai (Emmene-moi).

Spectacolul s-a încheiat în acorduri hip-hop si cu un foc de artificii.

Sportivii prezenti la ceremonie s-au strâns în jurul scenei, cântând si dansând alaturi de artisti.

Mediafax



Final de Jocuri Olimpice la Vancouver