Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Dezamagiri si confirmari la Jocurile Olimpice de iarna

La Jocurile Olimpice de iarna, unii sportivi au dezamagit, altii au stralucit, iar altii au scris pagini de istorie in competitia de la Vancouver.

Din categoria campionilor de la care se astepta mai mult fac parte Lindsey Vonn, Ole Einar Bjoerndalen, Jason Lamy-Chappuis si Sven Kramer.

Schioara americana Lindsey Vonn a dominat proba de coborâre, a cucerit medalia de bronz la slalom super-urias, dar, nefiind la fel de remarcabila în probele tehnice, nu a reusit sa termine celelalte trei curse la care a participat.

Biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen, legendar în disciplina sa, a câstigat doar o medalie de aur (- stafeta 4x7,5 kilometri), nereusind sa se impuna si în celelalte probe la care a mai luat startul.

La combinata nordica, francezul Jason Lamy-Chappuis a fost magistral în saritura la trambulina mica, dar, din cauza vântului, nu a reusit sa triumfe si la trambulina mare.

Olandezul Sven Kramer a obtinut titlul olimpic la 5.000 de metri patinaj viteza, însa o eroare a antrenorului sau, care i-a indicat gresit culoarul de încadrare, l-a împiedicat sa câstige medalia de aur si în proba de 10.000 de metri.

Printre sportivii care si-au realizat obiectivele se numara Marit Bjoergen, Wang Meng, Simon Ammann, Kim Yu-na, Magdalena Neuner, Jung-Su Lee si Martina Sablikova.

Norvegianca Marit Bjoergen a câstigat cinci medalii (dintre care trei de aur), la schi fond.

Chinezoaica Meng Wang a reusit, de asemenea, o tripla de aur, la patinaj viteza pe pista scurta.

La opt ani dupa "dubla" olimpica la trambulina mica-trambulina mare (Salt-Lake City), elvetianul Simon Amman a repetat performanta la Whistler.

Tânara patinatoare sud-coreeana Yu-na Kim nu a tremurat în fata presiunii uriase exercitate de asteptarile conationalilor sai si, prin doua programe executate aproape de perfectiune, a devenit campioana olimpica, cu un punctaj record (228,56).

Biatlonista germana Magdalena Neuner a cucerit doua medalii de aur si una de argint, în probele individuale, la fel ca si sud-coreeanul Jung-Su Lee, la patinaj viteza pe pista scurta. Cehoaica Martina Sablikova a dominat probele de patinaj viteza pe pista scurta, obtinând doua medalii de aur si una de bronz.

Alti sportivi au marcat pagini de referinta în editia din 2010 a Jocurilor Olimpice.

La Whistler, schioara germana Maria Riesch a cucerit doua medalii de aur, în timp ce Bode Miller (SUA) si Aksel Lund Svindal (Norvegia) au urcat, la rândul lor, pe cea mai înalta treapta a podiumului.

La Cypress Mountain, americanul Shaun White a câstigat la half-pipe, iar Alexandre Bilodeau a adus Canadei prima medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2010, la schi acrobatic.

În patinoarul Pacific Coliseum, rusul Evgeni Plusenko a fost învins de americanul Evan Lysacek, nereusind sa redevina campion olimpic, dupa ce si-a cordat o pauza competitionala de trei ani, în timp ce americanul Apolo Anton Ohno a cucerit trei medalii, dar niciuna de aur, la patinaj viteza pe pista scurta.

Mediafax



Dezamagiri si confirmari la Jocurile Olimpice de iarna