Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Analiza: Pista de la Whistler, un loc al lacrimilor si al durerii la JO

Pista de bob, sanie si skeleton de la Whistler a capatat o reputatie sinistra la Jocurile Olimpice de iarna din acest an, odata cu decesul sportivului georgian Nodar Kumaritashvili si cu multitudinea de accidente ce au avut loc atat in competitii cat si la antrenamente.


Înca de la inaugurarea ce a avut loc în toamna anului 2008, pista olimpica era prezentata ca una din cele mai solicitante si rapide din lume, cu puncte în care viteza putea ajunge la peste 150 de kilometri pe ora.

De la 12 februarie, când Kumaritashvili a murit la un antrenament, fiind proiectat într-un stâlp metalic la ultimul viraj, Whistler Sliding Centre a confirmat predictiile cele mai alarmiste: este într-adevar cea mai periculoasa pista.

Moartea lui Nodar Kumaritashvili, primul deces în competitie din istoria Jocurilor Olimpice de iarna, a suscitat multa emotie cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere, însa probele au început în ziua urmatoare, dupa câteva amenajari la pista. În ciuda precautiilor, au avut loc mai multe accidente, care au facut ca unele din cele mai experimentate si ambitioase echipaje de bob sa abandoneze.

Dupa cum se preconiza, probele de sanie au fost dominate de Germania, care a obtinut doua titluri (Tatjana Hüfner la feminin, Felix Loch la masculin) si cinci medalii din noua posibile.

Loch, în vârsta de 20 de ani, a zdrobit visul italianului Armin Zoggeler, care încerca sa obtina al treilea sai titlu olimpic consecutiv si a fost nevoit sa se multumeasca cu o medalie de bronz.

La bob si skeleton, Germania a împartit titlurile cu SUA si Canada. Germanul Andre Lange a câstigat al patrulea sau titlu olimpic, impunându-se în proba de bob doua persoane, dar sâmbata, în ultima cursa a carierei sale, cea de bob patru persoane, el a obtinut doar argintul. Titlul olimpic a fost câstigat de SUA.

Canada a beneficiat de faptul ca este familiarizata cu pista de la Whistler, în proba masculina de skeleton, câstigata de Jon Montgomery, si în cea feminina de bob, în care s-a impus Kaillie Humphries.

Mediafax


Analiza: Pista de la Whistler, un loc al lacrimilor si al durerii la JO