Jocuri olimpice

Rusia afla astazi daca poate participa la Rio 2016

Rusia va afla astazi daca i se permite participarea la Jocurile Olimpice de Vara Rio 2016, in urma scandalului de dopaj in care este implicata. 

Rusia spera sa participe la Rio si sa arunce intreg scandalul de dopaj pe seama vechii conduceri din sportul local.

Federatia Rusa de Atletism a raspuns catre Federatia Internationala de Atletism (IAAF) legat de scandalul pornit de la raportul Agentiei Internationale Anti-Doping (WADA).

Acest raspuns va fi discutat vineri de IAAF, iar o decizie in ceea ce priveste participarea Rusiei la JO 2012 este asteptata dupa sedinta.

Rusia a fost acuzata de WADA de doping in cadrul JO de Vara Londra 2012 si de distrugerea intentionata a unor probe in cadrul unor laboratoare din aceasta tara. 

WADA a anuntat luni ca cinci sportive din Rusia s-au dopat la Jocurile Olimpice de Vara Londra 2012, acolo unde au castigat medalii. Este vorba despre Mariya Savinova - aur la 800m in cadrul JO 2012, Ekaterina Poistogova - bronz in aceeasi cursa (ambele in imaginea de mai sus), Anastasiya Bazdyreva, Tatjana Myazina si Kristina Ugarova. Cele cinci risca suspendare pe viata, alaturi de cinci antrenori care le-au coordonat. -

Imaginile de la cursa in care Savinova a luat aurul, alaturi de bronzul lui Poistogova sunt aici. Savinova a sprintat fulminant inainte de ultima turnanta si a castigat fara probleme desi la un moment dat era pe locul 6, iar Poistogova a suflat bronzul la "mustata". 

WADA a propus atre Federatia Internationala de Atletism (IAAF) suspendarea Rusiei din acest sport si interzicerea participarii acestei tari la Jocurile Olimpice de Vara Rio 2016. Acuzatiile WADA la adresa Rusiei sunt ca laboratoare anti-doping din aceast tara au distrus intentionat probe pozitive prelevate de la atleti rusi, in ciuda avertismentelor repetate de a le mentine intacte. De aceea, WADA considera ca dopajul in Rusia s-a realizat cu ajutorul unor structuri de stat si a avut un mecanism foarte bine pus la punct. 



Rusia afla astazi daca poate participa la Rio 2016