Jocuri olimpice

Nu oricine ajunge presedinte la COSR: Tatal lui Alin Petrache este unul dintre cei mai mari afaceristi de carton din Romania, unul dintre "Eterni"

La implinirea a 100 de ani de activitate, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) este lovit tangential de un scandal urias. Tatal lui Alin Petrache, seful COSR, apare conectat (nu implicat) in dosarul Microsoft, cel care pare sa fi fost o "vaca de muls", grasa, pentru persoane din politica, din toate partidele importante. Despre Petrache senior s-a aflat cu aceasta ocazie ca este unul dintre cei mai influenti "afaceristi" de carton (adica oameni care invart bani multi cu statul) din Romania. Il numeam pe Alin Petrache un astroturf, al doilea mai proeminent din sport din generatia noua dupa Razvan Burleanu. Privind acum de unde vine, credem ca am avut dreptate, pentru ca iata nu oricine poate ajunge presedinte la COSR.

Conform presei generaliste, tatal lui Alin Petrache, pe nume Adrian Petrache, face parte din axa Petrache-Bittner-Cocos, una care a functionat in ultimii 15 ani la nivelul cel mai inalt de "afaceri" cu statul indiferent de persoanele perindate la putere pe scena politica. Am pus "afaceri" in ghilimele, pentru ca a face afaceri nu este sinomim cu a incasa bani de la stat. Multi dintre cei care fac astfel de "afaceri" nu ar fi in stare sa faca 100 de euro ei singuri, intr-o afacere reala.

Cele trei persoane din axa Petrache-Bittner-Cocos sunt unele din grupul "Eternilor", conform revistei Kamikaze. "Eternii" sunt definiti ca persoane inexpugnabile, aflate sus sa imparta banii si influenta indiferent de marionetele aflate in fata in politica.

Adrian Petrache a fost cel putin pana acum un personaj retras privirii publice, unul care "tacea si facea" afaceri cu statul la scara mare. Scandalul Microsoft l-a adus in fata, nu implicat, dar un personaj influent aflat in spate.

"Un scurt inventar al informatiilor disponibile si publicate de-a lungul timpului in diverse investigatii indica legaturi transpartinice la nivel inalt intre membrii acestei grupari (Petrache-Bittner-Cocos) care a controlat marile afaceri cu statul din Romania peste un deceniu", scriu cei de la hotnews.ro.

Asadar, iata ca se explica totusi cum Alin Petrache a reusit sa ajunga peste noapte, de la Federatia de Rugby, presedinte al COSR. Si poate se explica de ce demisionat presedintele anterior, o mutare din afara neinteleasa de nimeni. Se poate explica, de asemenea, si reactia de frustrare a lui Octavian Bellu, un om care a adus ani de zile niste medalii olimpice. A fost totul pentru ca fiul unui "Etern" trebuia sa preia?

[news-106229]

Dosarul Microsoft a adus in fata implicari directe ale altor persoane din sport. Asa cum am scris zilele trecute, fostul jucator de tenis Dumitru Pescariu primea milioane de dolari pentru a le oferi inapoi, probabil in parte, chiar unei persoane din trioul de mai sus, lui Dorin Cocos - ca si Adrian Petrache, un "Etern" retras, linistit. Pescariu lua banii cash din strainatate si trecea granita cu ei in Romania. Initial s-a spus de 3 milioane de dolari primite de Pescariu, cifra a fost insa ridicata la 9 milioane. In perioada in care a primit acesti bani, Pescariu a investit in jur de 4 milioane de dolari pentru a face o baza sportiva in Bucuresti, in zona Floreasca/Tei.

[news-109752]



Nu oricine ajunge presedinte la COSR: Tatal lui Alin Petrache este unul dintre cei mai mari afaceristi de carton din Romania, unul dintre "Eterni"