Jocuri olimpice

Jocurile Olimpice au mai fost afectate in istorie de diverse crize

Sursă foto: https://www.flickr.com/photos/iocmedia

Amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pe fondul pandemiei de coronavirus reprezinta un moment care va ramane in istoria celei mai importante competitii din sportul mondial.

Jocurile Olimpice se confrunta cu cea mai mare criza de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.

Sa o spunem drept, doar cele doua conflagratii mondiale au dus la intreruperea Jocurilor Olimpice, insa ceea ce traim in zilele noastre, ca dimensiune, nu difera foarte mult cu o stare de razboi.

A spus-o in clar si presedintele Frantei ca este ”stare de razboi”.

Pana in 2021 cand au fost amanate Jocurile de la Tokyo sa privim putin in istorie pentru a vedea ce alte evenimente au intrerupt competitia celor cinci cercuri olimpice.

Roma 1908

Eruptia vulcanului Vezuviu a dat peste cap pregatirile organizatorilor de la Roma pentru editia din 1908, una obtinuta de capitala Italia in dauna oraselor Berlin si Torino. Coplesita de costurile reconstructiei zonelor afectate, organizatorii au fost obligati sa renunte la organizarea Jocurilor.Astfel, competitia din 1908 s-a desfasurat la Londra dupa doar zece luni de pregatire. Cu acea ocazie Asociatia Olimpica Britanica a construit un stadion de la zero, ceea ce a devenit primul stadion construit special pentru Jocurile Olimpice.

Primul Razboi Mondial

In iulie 1914 cand a izbucnit razboiul in Berlin se faceau deja pregatiri pentru editia din 1916 a Jocurilor Olimpice. Fusese construit chiar si un stadion nou, inaugurat cu o parada fastuoasa in prezenta Kaiserului Wilhelm II, Imparatul German si Regele Prusiei. S-a pus problema mutarii editiei din 1916 in Statele Unite, teritoriu inca neutru si care nu intrase in razboi, insa pana la urma Jocurile au fost abandonate.

Jocurile Olimpice au fost reluate in 1920 la Antwerp in Belga, pentru ca patru ani mai tarziu sa debuteze si editia de iarna.

Boicotul nazist si Al Doilea Razboi Mondial

Berlin a primit din nou organizarea Jocurilor Olimpice, in 1936, insa ascensiunea la putere a regimului nazist si interzicerea sportivilor evrei a atras nemultumirea lumii occidentale. In SUA, Marea Britanie, Franta, Suedia si alte tari au existat miscari de boicot a Jocurilor. Competitia s-a tinut pana la urma si a fost ultima editie dinaintea Razboiului (1939-1945).

Dupa ultima conflagratie mondiala Jocurile Olimpice au mai avut parte de momente tensionate.

La Tokyo 1964 tari precum Coreea de Nord, China si Indonezia au boicotat competitia dupa ce Comitetul International Olimpic a interzis mai multi sportivi din aceste stari.

In 1980, la Moscova, Statele Unite si alte sase tari printre care Japonia, Canada si Germania de Vest, au boicotat competitia dupa invazia sovietica in Afganistan.

Patru ani mai tarziu blocul sovietic cu URSS in frunte (in total 14 tari) a boicotat jocurile de la Los Angeles. Romania a participat si a obtinut pe acest fond cele mai multe medalii din istorie.



Jocurile Olimpice au mai fost afectate in istorie de diverse crize