JO 2018 PyeongChang

Istoria celor mai bune rezultate ale Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna

Sursă foto: twitter.com/pyeongchang2018

Romania a participat la Jocurile Olimpice de Iarna inca de la a doua editie desfasurata in 1928 la St.Moritz (Elvetia), insa rezultatele obtinute de-a lungul timpului nu pot fi nici pe departe comparate cu cele din disciplinele de vara.

Practic cu exceptia editiei inaugural de la Chamonix (1924) si a celei de la Squaw Valley, California (1960) tara noastra a fost reprezentata la toate Jocurile Olimpice de Iarna, bilantul fiind unul mai degraba modest.

O singura medalie obtinuta de Romania in intrecerile olimpice de iarna, bronzul adus de Ion Panturu si Eugen Neagoe cu bobul de doua persoane la Grenoble in 1968.

De altfel, bobul romanesc a avut o traditie extraordinara inca din perioada interbelica, la St.Moritz in 1928 aducand un loc 7 prin echipajul de patru persoane pentru ca la Lake Placid (1932) sa fim prima oara cel mai aproape de medalie. Locul 4 obtinut de Alexandru Papana si Dumitru Hubert.

In 1964 la Innsbruck rezultatul etalon al delegatiei Romaniei a fost locul 5 pe care s-a clasa Gheorghe Vilmos la biatlon in cursa de 20 km.

La Grenoble in 1968 am ratat de putin o alta medalie prin bobul de patru persoane clasat pe locul patru, pentru ca patru ani mai tarziu, la Sapporo in Japonia, Ion Panturu si Ion Zangor sa termine pe locul cinci.

Chiar daca in prezent sunt in al treilea esalon valoric, nationala de hochei pe gheata a Romaniei a adus cele mai bune rezultate la doua editii consecutive ale Jocurilor Olimpice de Iarna. Locul 7 la Innsbruck (1976) cand invingeam Japonia (3-1), Austria (4-3), Bulgaria (9-4) si Elvetia (8-4) si locul 8 patru ani mai tarziu la Lake Placid, cu victorie la RFG (6-4) si remiza cu Norvegia (3-3). Romania intalnea si Statele Unite in fata careia pierdea cu 2-7.

Echipajul de bob patru persoane format din Dorin Degan, Cornel Popescu, Costel Petrariu si Gheorghe Lixandru obtinea la Sarajevo (1984) locul 7 pentru Romania ca rezultat etalon la editia gazduita de fosta Iugoslavie.

Albertville 1992 a fost editia Jocurilor Olimpice cu cele mai bune rezultate pentru Romania dupa Grenoble si cu cele mai multe clasari in topul zece. Stafeta feminina de 3 x 7.5 km ocupa locul zece la biatlon, Mihaela Dascalu se clasa a sasea in cursa de 1000 metri la patinaj viteza, iar Ioan Apostol si Liviu Cepoi ratau de putin medalia la sanie dublu masculin pentru mai putin de patru zecimi!

Stramaturaru obtine cel mai bun rezultat pentru Romania la PyeongChang. Sase zecimi de o medalie istorica!

Apostol si Cepoi se clasau pe sase doi ani mai tarziu la Lillehammer, iar de la ei si pana la Raluca Stramaturaru Romania a mai intrat o singura data in topul zece la Jocurile Olimpice de Iarna prin stafeta feminina la biatlon in 2010 la Vancouver.

In tot acest interval doar biatlonista Eva Tofalvi a tinut steagul sus pentru Romania cu doua locuri 11, la Nagano in 1998 si la Vancouver.

La ultima editie inainte de PyeongChang, in Rusia la Soci, cel mai bun rezultat al Romaniei a fost adus de Maria Mazilu cu un loc 20 la skeleton.

Ca un rezumat, Romania a avut doar 15 clasari in topul zece la Jocurile Olimpice de Iarna din 1928 si pana la momentul PyeongChang 2018.



Istoria celor mai bune rezultate ale Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna