Jocuri olimpice

Flacara Olimpica s-a aprins de la Soare

Flacara olimpica a fost aprinsa, luni, in templul Herei de la Olympia, cu ajutorul unei oglinzi parabolice care a captat razele soarelui, chiar daca organizatorii se temeau ca norii si ploaia ar putea strica ceremonia, informeaza site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing.
La inceputul evenimentului care a avut loc in Grecia a fost arborat steagul Chinei, gazda editiei a 29-a a Jocurilor Olimpice, dupa care a fost cantat imnul Greciei si a fost ridicat si drapelul elen.

Ceremonia de aprindere a flacarii olimpice s-a desfasurat la Olympia, mai exact in Templul Herei. Aici preotesele au executat un dans si au deschis ceremonia. Marea preoteasa s-a rugat zeului soarelui, Apollo, si a fost cea care a aprins torta cu ajutorul unei oglinzi parabolice care a captat razele soarelui. Ceremonia a continuat dupa ce primul purtator al tortei a primit flacara.

Preotesele au iesit din templul Herei si au intrat in stadionul Olympia cu falcara olimpica aprinsa. A urmat dansul a 22 de preoti, care tineau in maini ramuri de maslin. Dansul efectuat de acestia simbolizeaza sporturile de la vechile Jocuri Olimpice.

Cum cerul a fost mai mult noros in zilele premergatoare ceremoniei, iar la ultima repetitie flacara nu a putut fi aprinsa cu ajutorul razelor soarelui, organizatorii au avut pregatita o torta de rezerva, cu ajutorul careia s-ar fi aprins cea olimpica.

La ceremonia din Grecia au fost prezenti peste 400 de ziaristi, majoritatea din China. Printre oficialii care au luat parte la eveniment s-au numarat presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, presedintele Comiteteului Olimpic Elen, Minos Kyriakou, dar si presdintele Comitetului Olimpic Chinez care se ocupa de organizarea Jocurilor Olimpice din 2008, Liu Qi. In timpul discursului tinut de oficialul chinez, un protestatar a incercat sa opreasca ceremonia.

O stafeta de 605 persoane va purta pe distanta de 1.528 km torta olimpica din mana in mana prin intreaga Grecie pana la 30 martie, cand cu prilejul unei ceremonii pe stadionul Panathinaikos din Atena, gazda primei olimpiade moderne din 1896, va fi preluata de organizatorii JO 2008 de la Beijing. Din Beijing, unde va sosi pe 31 martie, torta va urma un traseu care va parcurge cinci continente, 131 de orase, inclusiv cel mai inalt punct al Terrei, varful Everest (8.848 metri), totalizand aproximativ 140.000 de km.


Flacara Olimpica s-a aprins de la Soare