Beijing 2022

TAS o lasa pe Kamila Valieva sa concureze in continuare la Jocurile Olimpice: “N-a fost vina ei”

Sursă foto: https://twitter.com/TheNamibian/

Patinatoarea rusa Kamila Valieva a primit dreptul de a continua competitia de la Beijing in pofida unui test pozitiv in luna decembrie la Campionatele Rusiei.

Valieva, medaliata cu aur in concursul pe echipe, va putea sa intre astfel in intrecerea feminina care debuteaza in cursul zilei de marti.

Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne a incadrat cazul Valieva la “circumstante exceptionale”.

“Prin urmare, ea este o persoana aflata sub protectie, potrivit Agentiei Mondiale Anti-Doping”, a explicat secretarul general al TAS, Matthieu Reeb.

Cei de la TAS au mai motivat decizia si prin faptul ca o suspendare provizorie acum i-ar fi adus sportivei prejudicii grave, in cazul in care ulterior n-ar fi fost suspendata pentru dopaj.

In plus, TAS mai subliniaza si ca laboratorul de la Stockholm care a analizat probele prelevate la Campionatele Rusiei din decembrie 2021 a notificat cu intarziere cazul de dopaj.

Astfel, spune TAS, “a impiedicat capacitatea sportivei de a efectua anumite actiuni juridice care i-ar fi putut aduce beneficii”.

“Notificarea tarzie, in plina desfasurare a Jocurilor Olimpice, nu a fost vina ei”, este concluzia TAS prin care se pune batista pe tambal in acest caz.

Kamila Valieva are doar 15 ani si in acest an a castigat titlul european la Tallinn in proba individuala, respectiv medalia olimpica de aur cu echipa Comitetului Olimpic Rus.



TAS o lasa pe Kamila Valieva sa concureze in continuare la Jocurile Olimpice: “N-a fost vina ei”