Beijing 2022

Kamila Valieva suspecta de dopaj la Beijing. Cazul a ajuns pana la Putin

Sursă foto: https://twitter.com/drnoahross/

Noua senzatie a patinajului artistic mondial este implicata intr-un scandal de dopaj la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing la putine zile dupa ce a intrat in istoria competitiei.

Kamila Valieva, 15 ani, a cucerit aurul olimpic in competitia pe echipe, dupa ce a reusit o saritura cvadrupla, nemaivazuta pana atunci la Jocurile Olimpice.

Festivitatea de decernare a medaliilor a fost insa amanata, decizie care a alimentat in spatiul public suspiciunea unei probleme cu unul dintre sportivii de pe podium.

Federatia Internationala de Patinaj (ISU) a recunoscut ca la mijloc este o chestiune de ordin juridic, insa site-ul insidethegames.com anunta ca in realitate Valieva ar fi picat un test antidoping.

Substanta folosita de Valieva ar fi trimetazidina, folosita la medicamente care ajuta circulatia sangelui catre inima si previne angina pectorala.

Aceasta n-ar duce la imbunatatirea performantei sportive, dar cu toate acestea se afla pe lista substantelor interzise de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA).

Situatia este cu atat mai interesanta cu cat Valieva nu poate fi acuzata ca a incalcat regulamentul anti-doping, aceasta avand sub 16 ani, varsta pana la care sportivii beneficiaza de un anumit statut de protectie.

Cazul a ajuns pana la Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse care a participat la Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Kremlinul, prin vocea purtatorului de cuvant Dmitri Peskov, a anuntat ca asteapta rezultatul anchetei oficiale si clarificari in acest caz.

Sportivii rusi participa si la aceasta editie a Jocurilor Olimpice sub steagul Comitetului Olimpic Rus si nu al Federatiei Ruse din cauza mega scandalurilor de dopaj din trecut inca neelucidate.



Kamila Valieva suspecta de dopaj la Beijing. Cazul a ajuns pana la Putin