La Liga

Succesul sportiv al lui Cristiano Ronaldo-rezultatul unei munci titanice

Unul dintre cei mai faimosi, populari si iubiti fotbalisti ai planetei, idolul generatiilor de tineri fotbalisti, un jucator de mare valoare si un om deosebit; oricare dintre aceste atribute il descriu atat singure, cat si impreuna, la fel de bine pe Cristiano Ronaldo, starul echipei spaniole de fotbal, Real Madrid.

Reteta succesului fotbalistului a fost cel mai bine descries de catre fostul coleg de la echipa engleza Manchester United, Rio Ferdinand, care a declarat ca: “succesul lui Ronaldo este in totalitate rezultatul muncii sale”. Cum a reusit starul portughez sa ajunga la acest nivel si care sunt secretele antrenamentele sale care i-au conferit alura de invingator total si i-au adus in palmaresul sportiv pe langa castigarea camionatelor si a cupelor cu echipele de club la care a evoluat, trei Baloane de Aur si patru Ghete de Aur?

Cristiano Ronaldo si secretele sale neobisnuite de antrenament

In mediul sportiv este cunoscut apetitul fotbalistului pentru lucratul suplimentar la antrenamente, atat in sala de forta, cat si pe terenurile de antrenament. Din dorinta sa de a fi cel mai bun, Cristiano Ronaldo isi dedica o buna parte din timp, exersarii a diferitelor scheme tehnico-tactice, care sa ii creeze niste automatisme in evolutia sa sportiva. Rio Ferdinand spunea despre fotbalistul portughez ca foloseste diverse metode de antrenament, care sunt neobinuite pentru fotbalistii comuni.

Pentru ca parametrii sai fizici sa fie la un nivel maximal tot timpul, Cristiano Ronaldo combina atat antrenamentele fizice, care se desfasoara la un nivel de intensitate ridicata cu o dieta definita in mod special pentru acesta de catre nutritionistul personal, John Heiss.

Toate acestea sunt dublate de o ambitie extraordinara, care l-a ajutat foarte mult pe fotbalist sa reuseasca in tot ceea ce si-a propus. Antrenamentele la sala ale fotbalistului se desfasoara zilnic, in timpul saptamanii (aproximativ de cinci ori pe saptamana), pe durata a 4 ore/sedinta.

In afara acestora, Ronaldo desfasoara si doua antrenamente in cadrul clubului la care evolueaza, unde, in general isi respecta regula auto-impusa de a efectua suplimentar o ora de exersare a diverselor scheme tehnice (printre care se numara si celebra forma de executare a loviturilor libere, specifica acestuia).

In plus, Ronaldo vine intotdeauna cu doua ore mai devreme de incepere antrenamentelor. Jucatorul are obiceiul de a respecta cu sfintenie orele de somn si nu se abate de la programul care i-a fost stabilit de catre antrenor. Cu toate acestea, starul lui Real Madrid reuseste sa imbine de minune viata sportiva cu cea personala. De curand, in vara acestui an, Cristiano Ronaldo a devenit ambasador Poker stars, jocul de poker numarandu-se printre jocurile sale favorite.

Superstarul abia asteapta sa participe la unul dintre turneele de poker oragnizate de catre acest brand, unde ar avea ocazia de a juca chiar impotriva unui jucator de la echipa Barcelona, Neymar jr, care este la randul sau ambasador al Poker stars. Din cate se poate observa, forma la care a ajuns Cristiano Ronaldo nu este decat rezultatul combinarii perfecte a unui stil de viata sanatos cu pasiunea sa pentru fotbal.

Antrenamente intense pentru un trup sanatos si rezistent

Cele nouazeci de minute (puls eventuale prelungiri) ale unui meci de fotbal sunt de natura sa solicite corpul unui fotbalist la un nivel extreme de ridicat. Tocmai de aceea este necesar ca organismul unui jucator sa fie capabil sa suporte astfel de solicitari fizice, total neobisnuite pentru un om obisnuit.

Cristiano Ronaldo ridica in medie, in cursul unui antrenament in sala de forta echivalentul a peste 23 de tone (o cifra care pare de domeniul fantasticului, mai ales ca face acest lucru zilnic). Nu este de mirare ca starul madrilean are unul dintre cele mai bine reliefate corpuri, fiecare grupa de muschi fiind atent lucrata.

Ridicarea greutatilor este completata cu exercitii care ii asigura reducerea grasimii din organism (sub 10%), sprinturi pe distante scurte, care se desfasoara la diverse niveluri de intensitate, precum si diverse exercitii cardio.

Acestora li se adauga o dieta care este respectata intocmai, precum si multa ambitie si determinare. Rezultatul? Cristiano Ronaldo rezista fara probleme de-a lungul unui meci de fotbal si pana acum a fost capabil sa evolueze in peste 60 de meciuri anual, in diverse competitii, atat la nivel de club, cat si cu echipa nationala, fara sa manifeste niciun fel de problema de natura fizica.

Prin antrenamentele efectuate, jucatorul lusitan reuseste sa-si sporeasca forta, viteza, flexibilitatea si rezistenta corpului. Orice antrenament de pregatire se finalizeaza cu o sedinta de recuperare medicala, efectuata ca la carte de catre echipa de specialisti a clubului din capitala Spaniei.

“Ronaldo este un etalon in lume in acest sens. Este o combinatie echilibrata intre multa munca, exercitii si o dieta foarte buna pe care o respecta cu sfintenie”- John Heiss, nutritionistul personal al lui Cristiano Ronaldo

Lucruri mai putin cunoscute despre antrenamentele efectuate de Cristiano Ronaldo

Antrenorul echipei nationale a Romaniei, Anghel Iordanescu a declarat intr-un interviu ca a ramas surprins de ambitia lui Cristiano Ronaldo, pe care o manifesta din plin in cadrul antrenamentelor de la echipa de club. Acesta a ales sa efectueze o ora suplimentara dupa terminarea antrenamentelor de catre colegii de echipa, doar pentru a recupera un antrenament pierdut din cauza participarii la decernarea unui trofeu international.

Despre jucatorul portughez se spune ca executa in medie peste 3000 de abdomene , zilnic si ca poate lucra fara intrerupere si o ora acest tip de exercitii, dar si ca este foarte priceput la executarea flotarilor in ritm rapid, cu batai de palme. Un alt aspect care il ajuta pe Ronaldo sa se mentina la acest nivel este respectarea rutinei in ceea ce priveste acest sistem de pregatire.

Despre dezvoltarea sa tehnica, Cristiano Ronaldo declara ca jocul de futsal l-a ajutat foarte mult (este cunoscut mai ales in randul jucatorilor de origine braziliana, care il practica in special pe plaja).

"Terenul mai mic mi-a ajutat jocul de picioare, natura acestui joc m-a facut sa ma simt liber cand sunt pe teren." Cristiano Ronaldo.

Consideratii finale

Corpul bine proportionat si alura atletica, precum si nivelul tehnic sporit ale lui Cristiano Ronaldo au reusit sa incante milioane de fani ai sportului cu balonul rotund de pretutindeni. Insa, pentru a ajunge la acest nivel superior, starul portughez respecta un ansamblu de reguli auto-impuse in cadrul antrenamentelor efectuate, care ii confera in timpul meciurilor avantaje fata de rivalii de pe teren. In acest mod, Cristiano Ronaldo reuseste sa fie, an de an, in topul celor mai buni jucatori de fotbal de pe planeta si sa ne incante cu evolutiile sale.



Succesul sportiv al lui Cristiano Ronaldo-rezultatul unei munci titanice