Fotbal

Petrodolari si resurse umane

Nu mai exista de mult timp fetisul de a cumpara masini scumpe sau case luxoase. Mai nou, multimilionarii arabi sunt concentrati pe fotbal si pe achizitionarea de echipe.

Bogatasii din spatiul ex-sovietic nu mai sunt la moda. Abramovich s-a mai domolit, Rinat Ahmetov asteapta roadele investitiilor sale pe filiera braziliana, a inceput sa domine rabdarea. Incet, incet, arabii s-au saturat sa stea in umbra si cum tot nu aveau ce face cu banii, au decis sa-i pompeze in fotbal.

A inceput lent cu Manchester City si nu au fost multi cei care credeau ca echipa va ajunge sa ia titlul in Premier League in fata echipelor din Big Four. S-au investit sute de milioane, facandu-l pe Abramovich sa stea cu capul in pamant si sa-si vada de viata personala. Silva, Tevez, Aguero, Dzeko, Milner, Kompany, Super Mario, toti au costat o caruta imensa de bani.

Dupa putin timp, a urmat Malaga. Era lesne de inteles. Vroiau o echipa care sa detroneze Valencia, Real si Barcelona. Mai greu insa. Poate ca Anglia are campionatul cel mai competitiv, dar cele mai bune echipe din lume se afla in Spania. Malaga a reusit sa termine sezonul precedent pe locul 4, pozitie de Champions League. Au fost adusi Demichelis, Cazorla, Toulalan, Kameni, care nu se pot compara cu achizitiile lui City, dar care se pare ca au putut sa formeze o echipa capabila sa atace prezenta in Champions League.

Cireasa de pe tort o reprezinta insa Paris Saint-Germain. Ultima dintre cenusarese si probabil singura care va putea sa concureze cu City. Caramida cu caramida, piese importante aduse in staff-ul echipei (Leonardo, manager si Carlo Ancelotti, antrenor principal) pareau sa fie de-ajuns pentru ca PSG sa castige rapid titlul de campioana. O echipa mica, unita si foarte talentata, numita Montpellier avea sa le faca o gaura in carnetul de cecuri. Dupa Javier Pastore, Alex si Kevin Gameiro, transferuri de peste 60 milioane facute sezonul trecut, anul acesta arabii au hotarat ca vor sa faca o super echipa. La vicecampioana Frantei au sosit Maxwell, Lavezzi si Thiago Silva, iar Zlatan Ibrahimovic este asteptat pentru a definitiva o noua forta in Europa.

Stau si ma gandesc daca ar veni vreodata un investitor din acesta la noi. Intuiesc ca ar fi gonit de Becali sau Copos, ca oricat ar baga bani tot nu ar putea sa atraga nume mari intr-o tara care are abia un stadion de talia Arenei Nationale. Alta nedumerire a mea este daca toata miscarea asta de a cumpara echipe si jucatori precum niste jucarii, are vreun rost pe termen lung. Ramane sa vedem.



Petrodolari si resurse umane