Ligue 1

Atentatele din Paris: Cum a fost evitat un dezastru pe Stade de France

Teroristii din Paris au incercat sa intre pe Stade de France, la meciul Franta - Germania, cu o centura de explozibili, dar nu au reusit si au trebuit sa ramana afara.

Primul sinucigas a detonat explozibilii in minutul 15 al meciului de vineri dintre Franta si Germania, in afara stadionului Stade de France. Ramasitele celui care s-a aruncat in aer au fost imprastiate pe zeci de metri, conform anchetatorilor. O persoana a decedat in urma atacului, iar mai multe au fost ranite.

Lumea s-a intrebat de ce sinucigasul nu a intrat pe stadion sau de ce nu a asteptat finalul meciului cand ar fi fost imbulzeala si a preferat sa se arunce in aer intr-o zona neaglomerata. 

Conform anchetatorilor, el a incercat sa intre pe arena. Un angajat cu securitatea de la Stade de France a declarat pentru CNN ca atentatorul a incercat sa intre, dar a fost oprit la portile de acces.

In arsenalul sinucigasului, pe langa explozibil, s-au gasit bucati de metal si cuie, puse pentru a mari numarul victimelor. Astfel de srapneluri au fost gasite infipte in gardurile din apropierea punctului de detonare. Unele dintre bucatile de metal au spart si vitrine. 

Doar norocul si vigilenta gardienilor de pe Stade de France au facut ca la meciul Franta - Germania sa nu se intample un carnagiu precum cel din Teatrul Bataclan, acolo unde mai multi sinucigasi au detonat centurile cu bombe omorand aproximativ 100 de oameni. 

In interiorul Stade de France s-au auzit in amicalul de vineri seara doua explozii petrecute in afara, in minutele 15 si 17 ale partidei. La meci era si presedintele Frantei, Francois Hollande, care a fost evacuat de urgenta, pentru ca la cateva ore distanta sa vina personal la Teatrul Bataclan, acolo unde murisera in jur de 100 de persoane. 

Frica undei bombe pe stadion a ramas si la cateva zile dupa atentatele de vineri de la Paris. Luni noapte a fost anulat meciul amical de marti dintre Belgia si Spania, tot de frica unor noi antentate considerate in Europa iminente, fara a se numi nici momentul si nici catrile in care vor avea loc. 

Foto: Getty Images



Atentatele din Paris: Cum a fost evitat un dezastru pe Stade de France