FCSB

Sentinta in cazul Valiza s-a amanat pentru 17 aprilie, Becali isi va afla pedeapsa in sedinta publica

Sentinta in cazul Valiza, in care procurorii au cerut 4 ani de inchisoare pentru Gigi Becali, s-a amanat pentru data de 17 aprilie, in a treia zi de Paste. Este a treia amanare a sentintei in acest caz, insa marti instanta a anuntat ca a patra oara se va lua o hotarare, iar aceasta se va face in sedinta publica.

Gigi Becali nu s-a prezentat nici marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde ar fi trebuit sa se anunte sentinta in cazul Valiza, care a fost amanata pentru data de 17 aprilie.

Judecatorii instantei supreme au finalizat în 6 martie procesul privind fapte de coruptie în sport, stabilind atunci ca va da o solutie în acest dosar în 20 martie.

Pe 20 martie, instanta suprema a amânat pentru 3 aprilie pronuntarea unei solutii în acest dosar.

La sedinta de pe 6 martie, procurorul Camelus Paduraru a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals în înscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de închisoare pentru faptele de fals. Pedeapsa nu se cumuleaza insa, ci va ramane cea mare, astfel ca Becali poate primi patru ani, in cazul in care va fi gasit vinovat.

La ultimul termen de judecata, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a sustinut în fata judecatorilor ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare.

Astfel, procurorul a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals în înscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de închisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsa cu executare a cerut si pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului si fals.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreapta a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino si Victor Piturca. Pentru toti cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Magistratul DNA a precizat ca "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc si ca instanta suprema nu trebuie sa legalizeze astfel de practici prin solutia pe care o va da, daca se doreste redescoperirea unor noi valori fotbalistice românesti.

În apararea lor, avocatii inculpatilor din dosar au sustinut ca probele prezentate de procurori fie sunt, în parte, nule, fie nu dovedesc acuzatiile facute de Directia Nationala Anticoruptie la adresa clientilor lor.

Aparatorul Florentinei Ciul a precizat ca toate probele ce privesc localizarea clientei sale prin celulele retelelor de telefonie sunt nule pentru ca autorizatia de încuviintare a acestei probe a fost data de o instanta fara competenta în raport cu calitatea de avocat a clientei sale.

Concret, aparatorul a explicat ca procurorii DNA au cerut Tribunalului emiterea acestei autorizatii desi stiau ca cea pe care doresc sa o localizeze este avocat, normele penale în vigoare stabilind clar ca în cazul unui avocat astfel de autorizatii se cer la o Curte de Apel, în speta Curtea de Apel Bucuresti.

Unul dintre avocatii lui George Becali a sustinut în fata judecatorilor ca finantatorul echipei Steaua nu a urmarit nicio clipa sa comita fapte de coruptie, iar intentiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva si amplifica dorinta de victorie a judecatorilor în meciul de la Cluj.

Aparatorul lui Becali a mai precizat ca nicio clipa jucatorii nu au crezut ca finantatorul echipei Steaua le va da bani si chiar au luat în derâdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare si a cerut instantei sa nu-l asculte pe avocat, "pentru ca spune numai minciuni".

"Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam sa îi premiez", le-a spus Becali judecatorilor.

Victor Piturca si Teia Sponte au lipsit de la ultimul termen de judecata din acest dosar, avocatii acestora aratând instantei ca participarea lor la presupusele acuzatii este minora sau nu exista în raport de probele aduse de procurorii anticoruptie.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecata, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi în judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, în 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse între 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa îsi îndeplineasca atributiile de serviciu prevazute în contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si în Regulamentul Federatiei Române de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmând, la fel ca în cazul precedent, sa îsi îndeplineasca îndatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa câstige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Acest caz este primul de mare coruptie în fotbalul românesc.



Sentinta in cazul Valiza s-a amanat pentru 17 aprilie, Becali isi va afla pedeapsa in sedinta publica